Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AMUNDI Czech Ladies Challenge

Startovní pole plné hvězd i Kulhavého premiéra. Co přinese SP bikerů v Novém Městě na Moravě?

Od pátku do neděle bude Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě patřit cyklistice. Uskuteční se zde totiž už počtrnácté Světový pohár horských kol, jehož největší hvězdou je bezesporu úřadující olympijský šampion v cross country Brit Tom Pidcock. Na startu nebudou scházet ani Češi v čele s Ondřejem Cinkem a Jitkou Čábelickou. Přímé přenosy i s hodnocením dvojnásobného olympijského medailisty Jaroslava Kulhavého, kterého čeká v roli spolukomentátora premiéra, sledujte v sobotu a v neděli na ČT sport, ČT2 a ČT sport Plus.

Tom Pidcock
zdroj: twitter.com/UCI_MTB

Ve startovní listině tentokrát schází fenomenální Nizozemec Mathieu van der Poel, který už v předstihu oznámil, že na blížících se olympijských hrách v Paříži nebude usilovat o cenné kovy na horských kolech, takže se v Novém Městě na Moravě v rámci přípravného období před vrcholem roku nepředstaví. Pidcock by ovšem chybět neměl.

"Tom Pidcock je přihlášen, takže nepředpokládáme, že by nedorazil. Novoměstská trať mu svědčí a myslím si, že je jeho oblíbenou. Pokaždé, když na ní startoval, tak v cross country vyhrál," řekl v rozhovoru pro Českou televizi Petr Vaněk, předseda organizačního výboru Světového poháru horských kol ve Vysočina Areně.

"Kromě Evie Richardsové, která se zotavuje po otřesu mozku, by měli být všichni elitní závodníci v mužské i ženské kategorii na startu," doplnil. 

Doprovodný program:

Talk show s moderátorem ČT Danielem Stachem:

- v sobotu s trojnásobným mistrem světa v silniční cyklistice Peterem Saganem
- v neděli s olympijskou šampionkou ve snowboardcrossu Evou Adamczykovou

Závody pro veřejnost:

- v sobotu maraton od 13:15 a night race od 21:00

Z českých reprezentantů bude největší pozornost upřena na Cinka a Čábelickou. "Ondra dlouhodobě patří mezi největší české naděje, ale bohužel ho jarní alergie opět trošku v posledních SP poznamenaly. Tréninkové manko určitě bude poznat, ale domácí atmosféra a podpora fanoušků vždy žene naše závodníky dopředu. Věříme, že se s tím popere a že bude bojovat o první desítku," konstatoval Vaněk.

Předseda organizačního výboru SP v Novém Městě zároveň připomněl, že se po roční odmlce vrací cílová rovinka do areálu. "Loňské řešení bylo víceméně nutné kvůli výstavbě ve Vysočina Areně, takže jsme se vrátili zpět jen o jeden rok," vysvětlil.

Změnu ohlásil Vaněk i na populární sekci rock'n'roll. "Rock'n'roll byl ve stejném stavu od prvního ročníku Světového poháru v roce 2011 a ten trend vývoje technických obtížností v rámci SP se všeobecně zvedá. Bylo načase s tím něco udělat a trochu ji dočesat. Rozšířili jsme ji a myslíme si, že jsme ji udělali atraktivnější jak pro závodníky, tak pro diváky," dodal.

Nepříznivé počasí nepředstavuje problém

Zmíněnou sekci rock'n'roll by mohlo notně ztížit nevlídné počasí, ale ředitel závodních tratí v Novém Městě David Hodr ujistil, že komplikaci nepředstavuje. "Pro tým organizátorů až tak velkou ne, pro jezdce také ne, ale pro diváky to samozřejmě ideální není," řekl Hodr pro Českou televizi před pátečním short trackem závodníků do 23 let.

"Oproti ostatním akcím máme obrovskou výhodu, že les je schopen pojmout obrovské množství vody, takže i s hustým deštěm jsme schopni si poradit," doplnil.   

Program SP v Novém Městě na Moravě:

Pátek 24. května:
14:00 short track – ženy do 23 let
14:35 short track – muži do 23 let

Sobota 25. května:
8:00 cross country – junioři
10:30 short track – ženy elite (ČT sport)
11:05 short track – muži elite
14:30 cross country – ženy do 23 let
16:30 cross country – muži do 23 let

Neděle 26. května:
7:00 závod v maratonu – ženy
8:15 závod v maratonu – muži
8:30 cross country – juniorky
10:15 cross country – ženy elite (ČT sport)
14:00 cross country – muži elite (ČT2)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články