Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tipsport ELH 2024/2025

Peloton se rozzávodil až v posledním kopci. Sedmou etapu ve Švýcarsku vyhrál Evenepoel

Předposlední etapu závodu Kolem Švýcarska ovládl Remco Evenepoel. Celý peloton projel pohromadě trasou z Tübachu až pod poslední stoupání na Ottenberg, na jeho vrcholu úřadující mistr světa zaskočil své soupeře a sólově si dojel pro triumf. Ve světle čtvrtečních událostí, kdy tragicky spadl a později zemřel Gino Mäder, se cyklisté rozhodli závod na počest jeho památce dokončit.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr sedmé etapy Kolem Švýcarska i s nástupem Evenepoela

Pořadatelé se po páteční zrušené etapě i po konzultaci s pozůstalými a jezdci rozhodli v závodě na počest Gina Mädera pokračovat. Do sedmého dne a 183 kilometrů zvlněné krajiny do Weinfeldenu neodstartoval tým zesnulého švýcarského cyklisty Bahrajn Victorious a jeho příklad následovalo několik jednotlivců z ostatních týmů a také stáje Intermarché-Circus-Wanty a Tudor.

Tempo pelotonu nebylo pomalé, ale většina etapy se obešla bez úniků i odpadlíků. Už před stoupáním na Ottenberg, 25 kilometrů před cílem, se závodníkům přestal počítat čas do celkové klasifikace a právě po neutralizaci se balík naplno pustil do závodění.

V čele se po útoku usadili kromě jiných i Wout van Aert, Tom Pidcock a Remco Evenepoel. Mistr světa sám zkusil vyrazit necelých 18 kilometrů před finišem a soupeři se nezvládli domluvit na jeho pronásledování. Evenepoel se stylem sobě vlastním rychle vzdálil a sólovou jízdou si došlapal pro etapové prvenství. V cíli pohledem k nebi a rukou na srdci výhru věnoval Mäderovi.

"Myslím, že to byl nejlepší způsob, jak uctít Gina. Vzdát mu hold a projevit úctu jeho rodině v těchto těžkých chvílích. Tahle výhra a trofej jsou pro ně. Nic to nezmění, ale chci, aby věděli, že my všichni v pelotonu, v našem malém světě, na ně myslíme," řekl v cíli etapy Evenepoel.

Závod Kolem Švýcarska zakončí v neděli druhá individuální časovka, ve které bude žlutý dres pro vedoucího závodníka hájit jezdec Trek-Segafredo Mattias Skjelmose. Dvaadvacetiletý cyklista má náskok osmi sekund na Felixe Galla, osmnácti na Juana Ayusa a 46 na velkého favorita jízdy proti chronometru Evenepoela.

Kolem Švýcarska (WorldTour) – 7. etapa (183,5 km):

1. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) 4:01:04, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 3. Coquard (Fr./Cofidis), 4. Manzin (Fr./TotalEnergies), 5. Aranburu (Šp./Movistar), 6. Vermaerke (USA/DSM), ...43. Bittner (ČR/DSM) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Skjelmose (Dán./Trek-Segafredo) 20:44:45, 2. Gall (Rak./AG2R-Citroën Team) -8, 3. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) -18, 4. Evenepoel -46, 5. Kelderman (Niz./Jumbo-Visma) -1:16, 6. Bardet (Fr./DSM) -1:29, ...113. Bittner -1:31:25.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články