Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tipsport ELH 2024/2025

Cyklista Mäder podlehl svým zraněním z Tour de Suisse, bylo mu 26 let. Páteční etapa byla zrušena

Tragická zpráva zasáhla světovou cyklistiku. V nemocnici ve švýcarském Churu podlehl svým zraněním z páté etapy závodu Tour de Suisse domácí Gino Mäder. Šestadvacetiletý cyklista spadl ve sjezdu z průsmyku Albula, upadl do bezvědomí a přes snahu záchranářů i lékařů se jej už nepodařilo přivést k životu. Mäder byl členem týmu Bahrajn-Victorious. Organizátoři se rozhodli páteční šestou etapu zrušit, odjede se jen závěrečných 20 kilometrů formou společné jízdy na Mäderovu památku.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Cyklista Mäder zemřel na následky zranění z pádu ve čtvrteční etapě

Mäder poslední tři sezony závodil za Bahrajn-Victorious, kde jako jeden z týmových ředitelů působí Roman Kreuziger, který je i na závodě Kolem Švýcarska. K jeho největším úspěchům patřila vyhraná etapa na Giro d'Italia, kde vyhrál ve stoupání na San Giacomo (2021). Ve stejném roce triumfoval i na svém domácím závodě, když vyhrál závěrečnou etapu do Andermattu.

"Gino byl nejen skvělý a talentovaný sportovec, ale i úžasný člověk. Jsem absolutně beze slov. Přeju jeho rodině a blízkým sílu a myslím na ně," uvedl Kreuziger. "Jsme zdrceni ztrátou našeho skvělého cyklisty Gina Mädera. Jeho talent, cílevědomost a nadšení nám všem byly inspirací. Nebyl ale jen extrémně talentovaným cyklistou, ale hlavně skvělým člověkem," dodal Mäderův tým v prohlášení. 

"Odpočívej v pokoji, kamaráde. Budeš nám chybět," napsal na Twitteru Tadej Pogačar, který s Mäderem závodil už v roce 2018 na Tour de l'Avenir. Pogačar tehdy vyhrál, Mäder dojel třetí za Thymenem Arensmanem. "Doufal jsem, že takových bitev zažijeme mnohem více," vzpomněl svého zesnulého kolegu také Arensman.

Organizátoři se rozhodli páteční etapu zrušit, uskuteční se jen společná jízda na památku švýcarského cyklisty. "Dnes vzpomínejme na Gina, všechno ostatní musí počkat," uvedl ředitel závodu. Již včera se totiž na adresu organizátorů objevila kritika.

Na stejném místě jako Mäder totiž spadl také Američan Magnus Sheffield a skončil s otřesem mozku v nemocnici. Sjezd se proto stal okamžitě terčem kritiky, za zbytečný a nebezpečný ho označil i mistr světa Remco Evenepoel. "Úplně v klidu se mohlo skončit na vrcholu stoupání. Nechat nás jet nebezpečný sjezd nebyl dobrý nápad," uvedl Belgičan na Twitteru. "Musíme přemýšlet nad tím, jaké riziko při takových sjezdech podstupujeme," dodal.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články