Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Patnáctou etapu Tour ovládl po úniku domácí Fédrigo

Pau - Patnáctou etapu Tour de France vyhrál po úniku domácí cyklista Pierrick Fédrigo a v cílovém městě Pau oslavil dílčí triumf stejně jako před dvěma lety. Peloton s majitelem žlutého trikotu Britem Bradleym Wigginsem i jeho největšími rivaly dorazil po 158 kilometrech se ztrátou 12 minut.

Pierrick Fédrigo
zdroj: AP autor: Laurent Rebours

Fédrigo byl nejlepším z šesti uprchlíků, kteří po rychlé první hodině etapy využili nezájem hlavní skupiny o zrychlení. Fédrigo se k rozhodujícímu úniku vydal necelých sedm kilometrů před cílem. Následoval ho pouze Američan Christian Vande Velde. Člen stáje FDJ-Bigmat si spurt pohlídal a oslavil celkově čtvrté etapové vítězství na Tour v kariéře.

"Při Tour potřebujete, aby vám byly hvězdy nakloněny," radoval se třiatřicetiletý Fédrigo. "Jsou dny, kdy cítíte, že se může stát něco velkého. Využil jsem správný okamžik a čím víc se cíl blížil, tím víc motivace jsem měl," dodal jezdec, jemuž loňskou sezonu úplně pokazil virus.

Třetí dojel další Francouz Thomas Voeckler, peloton dovedl do cíle se ztrátou 11 minut a 50 sekund na vítěze německý spurtér André Greipel, jenž na letošním ročníku vyhrál už tři etapy a dnes slavil 30. narozeniny. Skvělou formu potvrdil také Slovák Peter Sagan, další trojnásobný etapový vítěz dospurtoval v hlavním balíku jako třetí.

V úterý si cyklisté na Tour de France podruhé užijí volný den, pak přijde na řadu těžká etapa v Pyrenejích z Pau do města Bagneres-de-Luchon dlouhá 197 km. Wiggins pojede ve žlutém dresu už desátý den, druhý v průběžném pořadí a jeho kolega z týmu Sky Christopher Froome ztrácí nadále 2:05 minuty. Třetí je Ital Vincenzo Nibali před loňským šampionem Cadelem Evansem z Austrálie, jenž v neděli po skandálním incidentu s připínáčky a třech defektech stále zaostává za Wigginsem o více než tři minuty. Wiggins i další totiž na něj solidárně počkali.

Favorité dnes nechali šestici uprchlíků jet možná i proto, že v tu chvíli bylo na asfaltu trochu rozlitého oleje, a nechtěli po chaotické nedělní etapě riskovat. "Byla to těžká etapa, bylo horko a jelo se v kopcovitém terénu. Toto rozhodnutí jsme neudělali v týmovém autobusu, ale na silnici," řekl Wiggins.

Výsledky 15. etapy Tour de France:

1. Fédrigo (Fr./FDJ) 3:40:15, 2. Vande Velde (USA/Garmin) stejný čas, 3. Voeckler (Fr./Europcar), 4. Sörensen (Dán./Saxo Bank) oba -12, 5. Devenyns (Belg./Omega Pharma Quick-Step) -21, 6. Dumoulin (Fr./Cofidis) -1:08, 7. Greipel (Něm./Lotto), 8. Farrar (USA/Garmin), 9. Sagan (SR/Liquigas), 10. Boeckmans (Belg./Vacansoleil) všichni -11:50.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články