Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pátá etapa Dauphiné byla neutralizována po pádu. Visma zřejmě přišla o dva jezdce pro Tour

Pátá etapa závodu Critérium du Dauphiné pořádně zhořkla týmu Visma-Lease A Bike. Do nemocnice po ní totiž putovali důležití domestici Steven Kruijswijk a Dylan van Baarle. Etapa musela být po hromadném pádu neutralizována, nemá tak vítěze a časy nebyly započítány do celkového pořadí.

Critérium du Dauphiné 2024
zdroj: ČTK / Profimedia

V deštivém počasí skončily tři desítky cyklistů na zemi a také mimo silnici po pádu na mokrém asfaltu, jenž byl podle televizních záběrů mimořádně kluzký. Karambol se nevyhnul ani nejlepším dvěma jezdcům průběžného pořadí Remcovi Evenepoelovi a Primoži Rogličovi, kteří ale mohli pokračovat, i když Evenepoel s krvavým kolenem.

Závod naopak skončil pro dva Nizozemce z týmu Visma-Lease A Bike Stevena Kruijswijka a Dylana van Baarleho. Kruijswijka odvezla sanitka do nemocnice, jeho krajan dlouho seděl v příkopu u silnice se zabandážovanou paží. Oba měli být na letošní Tour de France pomocníky Jonase Vingegaarda, který se ještě zotavuje z hromadného pádu na závodě Kolem Baskicka.

"Bylo to jako kuželky. Z levé strany mi něčí kolo vjelo pod zadní kolo. Zabrzdil jsem, udělal salto dopředu a dopadl na hlavu a rameno. Byla to docela rána," řekl Evenepoel, jenž se na Critériu vrací po pádu na závodě Kolem Baskicka, kde si zlomil klíční kost a lopatku. "Znovu jsem spadl na rameno a myslím, že to krvácí, takže uvidíme, co řeknou lékaři. Nakonec to ale všechno snad dopadlo dobře," dodala hvězda týmu Soudal-Quick Step.

Do cíle dojel i Roglič, jenž si ale není jistý, zda bude v závodě pokračovat. "Spadl jsem na rameno, s nímž jsem byl před pár lety na operaci. Musíme to pořádně zkontrolovat a ujistit se, v jakém je stavu," řekl lídr stáje Bora-hansgrohe.

Závod skončil pro dva Nizozemce a týmové kolegy Stevena Kruijswijka a Dylana van Baarleho. Jejích tým Visma-Lease a bike oznámil, Van Baarle si zlomil klíční kost a musí na operaci. Kruijswijk má malou frakturu v kyčli, kterou bude léčit klidem. Oba kvůli zranění přijdou o Tour de France, kde měli být pomocníky Dána Jonase Vingegaarda. Ten sám se ještě zotavuje z hromadného pádu v Baskicku, do něhož byli zapleteni i Evenepoel a Roglič.

Po několika desítkách minut, kdy byla etapa zastavena a zdravotníci se starali o postižené cyklisty, organizátoři rozhodli, že o vítězství se bojovat nebude. Mimo jiné proto, že nebyl k dispozici dostatek lékařského dohledu pro zbytek etapy.

Mistr světa Evenepoel se dostal do čela pořadí tradiční generálky na Tour díky vítězství ve středeční časovce, před Rogličem vede o 33 sekund. Po horských etapách závod skončí v neděli.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články