Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Od testu z přírodopisu utekl až ke světovým medailím. Cyklista Bábek se rozloučil s kariérou

Brněnská Grand Prix v dráhové cyklistice nebyla letos jen tradičním mezinárodním závodem. Stala se také příležitostí k rozlučce s nejúspěšnějším českým dráhařem posledních let. Svou kariéru tam ukončil dvojnásobný mistr Evropy Tomáš Bábek. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Cyklista Tomáš Bábek se loučil s kariérou

Před dvaadvaceti lety vstoupil Bábek na brněnský velodrom poprvé. A láska ke klopené dráze ho od té doby neopustila.

"Já jsem se sem dostal úplnou náhodou, protože jsem se chtěl jednou vyhnout testu z přírodopisu, tak jsem se zúčastnil jednoho závodu tady. Viděl jsem ten velodrom, viděl jsem kolo, co nemá brzdy. Ještě mi k tomu připoutali nohy a řekli, že když přestanu šlapat, tak vyletím," popisuje pro ČT sport své začátky Bábek.

Ke své rozlučce si dvojnásobný světový medailista pozval klubové parťáky z Dukly Brno i své dlouholeté soupeře, Poláka Rudyka či Brita Trumana. Poslední keirin kariéry zakončil vítězně a pak už si jen užíval ovace všech přítomných.

"Nečekal jsem, že se přijde rozloučit tolik lidí, takže to bylo fakt hezké a užil jsem si to neskutečně," přiznal.

Kariéra Bábka ale nebyla protkaná jen úspěchy. Po těžkém úrazu v roce 2011 ležel tři dny v kómatu a návratu k závodění nevěřili ani jeho trenéři.

"Trvalo to šest let a Tomáš získal medaile na mistrovství světa. Tam nám všem zavřel ústa a řekl 'Já jsem to dokázal'," zavzpomínal šéftrenér brněnské Dukly Svatopluk Buchta.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články