Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Cyklistickou L'Étape si v roli ambasadora zažije Tomáš Bábek. Nikdy jsem nic tak dlouhého nejel, usmívá se

Již v sobotu proběhne cyklistický závod L'Étape. Ambasadorskou roli nakonec převzal dráhař Tomáš Bábek, který si vyzkouší stokilometrovou trasu. Pro zájemce je stále možné se přihlásit na nejkratší trať o délce 65 kilometrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Ambasadorem letošní L'Étape bude Tomáš Bábek

Původně měl být ambasadorem akce Bradley Wiggins, z toho však nakonec sešlo. "Na druhou stranu si myslím, že i když se tak nestane, tak se nám podařilo sestavit opět kvalitní škálu domácích hvězd, které dorazí. Ať už to bude Martina Sáblíková, Zdeněk Štybar, Tomáš Bábek, nebo Ján Svorada," vyjmenoval za pořadatele Tomáš Pravenec.

Za Bábkovým startem je tak trochu souhra okolností. "Vyskytl jsem se na naplánované večeři s Bradleym bez Bradleyho," pousmál se Bábek. "To jsme zjistili s Jančím (Svoradou) až po cestě, že nedorazí. Přijeli jsme, povykládali a přemluvili mě, ať to zkusím. Ono to vychází tak, že v sobotu je v Brně amatérská dráhová liga, kde jsem jako hlavní pořadatel, ale kývnul jsem na Prahu. Byl to tak trošku hec u piva. Ale my jsme se o tom bavili už minulý rok. Teď na to je prostor, tak jsem si řekl, proč ne," přiblížil Bábek.

Připustil, že účast zvažoval ještě z jiného důvodu, o týden později je totiž na programu Velká cena Brna v dráhové cyklistice a půjde o Bábkův rozlučkový závod. "Uvažoval jsem, zda pojedu, abych si úplně nerozsekal nohy na ten další víkend, ale cyklistiku nedokážu ze života úplně odstranit. Tak uvidíme, jak to bude probíhat," podotkl čerstvě šestatřicetiletý Bábek, který letos v únoru uzavřel profesionální kariéru.

Absolvuje střední trasu o délce 103 kilometrů. "Samozřejmě jsem si původně zvolil tu nejkratší, kluci organizátoři mě přesunuli do té nejdelší, nakonec je to kompromis – střední. Jak jsem koukal, tak po 30 kilometrech je sprinterská prémie, tam bych si chtěl zasprintovat, jen doufám, že tam nějak dojedu," plánoval s úsměvem Bábek, který přiznal, že dlouhý silniční závod pro něho bude debutem. "Jezdil jsem jenom Lopatárnu v Plzni, což nemá moc kilometrů. Možná v kadetech, v juniorech... Jinak jsem nic takového nejel. Bude to premiéra," přitakal.

L’Etape by Tour de France je seriál závodů pro hobby cyklisty, při němž účastníci zažijí jedinečnou atmosféru Tour de France, kterou pod dohledem francouzských pořadatelů projekt simuluje. Akce je organizována jen ve vybraných zemích napříč kontinenty a účastní se jí desetitisíce cyklistů všech výkonnostních kategorií.

V Česku se letos pojede potřetí a s jistotou se pojede také za rok. Organizátory potěšil opětovně velký zájem o akci. "Zájem je opravdu extrémní. Zájem na dlouhou a střední trasu několikanásobně převyšuje kapacitu, kterou můžeme nastavit s ohledem na bezpečnost závodníků, která je pro nás prioritou. Máme zájem rozšiřovat do budoucna hlavní akci i akce doprovodné. Teď je to o tom, abychom případně našli nějakou novou lokalitu či výjezd mimo Prahu," nastínil Pravenec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články