Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Nibali se vrátil na Vueltu obhájit loňské prvenství

Benidorm (Španělsko) - Bez vítězů obou letošních hlavních závodů Gira D'Italia (Alberto Contador) a Tour de France (Cadel Evans) dnes odstartuje ve španělském Benidormu týmovou časovkou 66. ročník cyklistické Vuelty. O to více si brousí zuby na obhajobu loňského prvenství Ital Vincenzo Nibali, jemuž by měli nejvíce znepříjemnit cestu za dalším triumfem Rus Denis Meňšov a domácí Joaquim Rodríguez. Čeští jezdci tentokrát v pelotonu chybějí. ČT4 přinese každý den sestřihy z jednotlivých etap.

Cyklistický peloton
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Na závodníky čeká až do neděle 11. září celkem přes tři tisíce kilometrů rozložených do 21 etap, z nichž deset je horských. Po úvodní týmové časovce čeká cyklisty ještě individuální jízda proti chronometru v desáté etapě v Salamance. Po dlouhých 33 letech zavítá peloton Vuelty do Baskicka, naproti tomu se nepojede v Katalánska a ani v Pyrenejích.

Šestadvacetiletý Nibali dorazil do dějiště závodu v optimistické náladě. "Vrátily se mi všechny ty fantastické vzpomínky na oslavy v Madridu," uvedl v připomínce loňského finiše. V Madridu jako tradičně končit celý podnik i letos. "A já jsem se vrátil, abych tady znovu vyhrál," vyhlásil odhodlaně Nibali, kterému před rokem pomohl k triumfu jeho tehdejší kolega v Liquigasu Roman Kreuziger.

Trať závodu nestudoval o nic lépe než loni, kdy ji prozkoumával postupně den po dni. "Neznám třeba Anglirú," připomněl Nibali závěr 15. etapy na strmé silnici v horách po 142 kilometrech, které jezdci absolvují. "Ale můj týmový kolega Valerio Agnoli mi řekl, že to je ještě těžší než Mortirolo a Zoncolan, což znamená, že půjde o nejnáročnější výstup, který jsem kdy absolvoval. Ale nebojím se. Musíme tam všichni a bude to těžké pro každého z nás," dodal Nibali.

Závod je podle něj velmi otevřený. "Mluvíme tu asi tak o deseti favoritech včetně těch, kterým nevyšla Tour de France. Napadají mě hlavně Španělé Joaquim Rodríguez a Igor Antón, kteří budou mít extra motivaci v tom, že se závod vrací do Baskicka. Diváci jsou tam skvělí," řekl Nibali.

Zmínil se i o Meňšovovi a Michele Scarponim. "Také budou podle mě dobří. Jediná časovka jednotlivců letos není na konci závodu, takže pro ty, kterým se v souboji se stopkami příliš nedaří, bude ještě možnost ztracený čas (ve zbytku závodu) nahnat," konstatoval Nibali. Sám si věří i přesto, že letos ještě žádný závod nevyhrál. "I tak si myslím, že mám dobrou sezonu. Zajel jsem dobře Milán-San Remo (8.), Lutych-Bastogne-Lutych (8.) a Tirreno-Adriatico (5.)," uvedl Nibali. "Že jsem dosud nevyhrál, pro Vueltu nic neznamená," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články