Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Nejsme obránci, ale útočníci. QuickStep chce výsledkovou bídu zlomit vítězstvím na Roubaix

Takové výsledky se v týmu QuickStep nenosí. Aby v jarní klasikářské sezoně nejenže nic nevyhráli, ale také ani nestáli na pódiu, na to slavný belgický tým není zvyklý. Zdeněk Štybar má s týmovými kolegy na nedělním Paříž–Roubaix poslední šanci něco udělat s letošní výsledkovou mizerií na kostkovaných klasikách.

Slavný dlážděný úsek Trouée d'Arenberg
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Laurent SANSON

Dlouho jsme byli na kostkovaných klasikách zvyklí na jeden pohled: modré dresy závodníků stáje QuickStep, kteří nejprve dlouhé kilometry diktují tempo závodů, aby se poté jeden za druhým vrhali do útoků. Tom Boonen, Niki Terpstra, Zdeněk Štybar, Philippe Gilbert... To jsou jen některá z velkých jmen týmu, který stále vede Patrick Lefevere.

Jenže v letošní sezoně je to ze strany belgické stáje bídné. Jinak se výsledky QuickStepu totiž ani označit nedají. Jejich místo na čele pole převzali jiní (především Jumbo-Visma a trochu překvapivě také Ineos Grenadiers). A když se podíváme do výsledkových listin, zjistíme, že nikdo z QuickStepu neskončil na belgických klasikách ani na pódiu. To je věc nevídaná.

V Belgii mají na současnou mizerii především jednu odpověď: nemoci. Štybar už před měsícem mluvil pro iDnes.cz o tom, jak musel spolu s několika týmovými kolegy odstoupit z Paříž–Nice. "Aby bylo tolik lidí nemocných, jsem v tomhle období nikdy neviděl. (...) Přitom covid to není, všechny nás samozřejmě testovali a nikdo pozitivní nebyl," říkal český veterán.

Zdeněk Štybar (uprostřed)
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Jasper Jacobs

Nejsme obránci, ale útočníci

Zdecimovaná sestava QuickStepu se zatím marně snaží vzpamatovat, poslední příležitost (alespoň co se týče jarní klasikářské části sezony) má přitom už tuto neděli, a to v závodě, který, přestože leží ve Francii, mohou považovat za domácí. Kdysi tu v modrém dresu vyhrávali Boonen či Johan Museeuw, nikdo ze současných jezdců ale na vítězství nedosáhl.

Dvakrát byl velmi blízko Štybar (v letech 2015 a 2017 stál na druhém místě, v roce 2013 zase ztratil šanci po kolizi s fanouškem), který je v šestatřiceti znovu na startu. Český veterán ale podobně jako jeho týmoví kolegové letos marně hledá a na žádné z klasik se zatím nevešel mezi dvacet nejlepších.

QuickStep tak bude sázet hlavně na Yvese Lampaerta, pro něhož je Paříž–Roubaix velkým letošním cílem, a také na Kaspera Asgreena. Vítěz loňských Flander trochu zvedl fanouškům týmu náladu svým šestým místem na Amstel Gold Race, v jeho neprospěch ale mluví minulá vystoupení na Roubaix: jel zde dvakrát a nejlépe skončil padesátý.

Paříž–Roubaix 2022
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Nico Vereecken

"Předpověď (na rozdíl od loňské podzimní edice, pozn. aut.) mluví o suchých podmínkách, takže by to měl být rychlý závod," říká před startem Lampaert. Nejsme zvyklí jezdit až ve třetí a čtvrté řadě, tam na vás čekají jen problémy. Takže doufám, že v neděli znovu obsadíme čelo," dodal na adresu týmů Jumbo-Visma a Ineos Grenadiers.

"Naše síla byla vždy v tom, že jsme mohli jít do finále s třemi nebo čtyřmi závodníky. Doufám, že to v neděli předvedeme znovu. A kdo že podle mě vyhraje? To je mi jedno, pokud tedy na sobě bude mít modrý dres," glosuje situaci před startem Paříž–Roubaix šéf týmu QuickStep Lefevere. "Nejsme zvyklí závodit defenzivně. Jsme agresivní útočný tým," dodal.

Zda se mu jeho přání vyplní, se uvidí v neděli. Vítězství kvůli problémům se srdcem nebude obhajovat Sonny Colbrelli, k největším favoritům se musí řadit Mathieu van der Poel a Wout van Aert, který však před několika týdny prodělal covid a údajně pojede pouze v roli pomocníka pro své týmové kolegy. Zapomenout se nesmí ani na Madse Pedersena nebo třeba překvapivého vítěze středečního Brabantského šípu, devatenáctiletého Magnuse Sheffielda.

Zdroj
ČT sport, Cycling News, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články