Brabantský šíp má poprvé amerického vítěze. Slaví devatenáctiletý Sheffield

Belgickou klasiku Brabantský šíp vyhrál americký mladík Magnus Sheffield. Devatenáctiletý závodník využil podpory dvou týmových kolegů z Ineos Grenadiers, kteří s ním byli v sedmičlenné vedoucí skupině. Sprint o druhé místo vyhrál Benoit Cosnefroy. V sousední Francii uspěl Daniel Babor, který vyhrál ve spurtu úvodní etapu závodu Tour du Loir-et-Cher.

Magnus Sheffield
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Vincent Kalut

Brabantský šíp v minulosti velmi svědčil Petru Vakočovi, který zde dokázal v roce 2016 zvítězit a o rok později finišoval druhý. Vakočova kariéra mezi silničními profesionály je už u konce, belgická klasika, která je jakýmsi hybridem mezi vlámskými a ardenskými klasikami, však pokračuje dále. Její letošní ročník se jel za chladu a deště, což ještě ztěžovalo náročnou trať.

Peloton rozhodně nečekal na finiš a série nástupů začala daleko před cílem. S padesáti zbývajícími kilometry byl velmi aktivní Remco Evenepoel, byl to však osamělý nástup překvapení jara Bena Turnera, který startovní pole definitivně roztrhl.

Za Turnera se dokázala zařadit jen hrstka závodníků včetně Evenepoela, loňského vítěze Toma Pidcocka (vpředu byli hned tři jezdci z Ineos Grenadiers) či smolaře z víkendového Amstel Gold Race, Francouze Benoita Cosnefroye. Opakované výstupy kostkovaného stoupání Moskesstraat dělaly závodníkům problémy, nakonec se však jako klíčové ukázaly až poslední kilometry.

Týmová převaha Ineos Grenadiers se tu nakonec vyplatila. Čtyři kilometry před cílovým Overijse totiž nenápadným způsobem nastoupil devatenáctiletý Magnus Sheffield, na jehož zrychlení soupeři nezareagovali. Sheffield "nevytuhl" a v cíli si mohl dovolit i delší oslavu. Spurt o druhé místo vyhrál Cosnefroy před třetím Warrenem Barguilem.

Julian Alaphilippe padá na Brabantském šípu
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Vincent Kalut

"Cítil jsem se výborně. Od začátku závodu jsem byl vpředu. Myslel jsem, že pomůžu kolegům z týmu ve spurtu, ale když jsem zaútočil, k mému překvapení nikdo nereagoval. Je to neuvěřitelné," radoval se mladý Američan, který si připsal druhý triumf v kariéře. V únoru vyhrál třetí etapu Kolem Andalusie. "Zase druhý, jako na Amstelu. Mám z toho smíšené pocity. Ineos tam měl tři lidi, tak to bylo složité," zmínil Cosnefroy.

Smůlu měl naopak Julian Alaphilippe, který skončil na zemi poté, co byl jeden ze soupeřů sražen doprovodným vozem. To vyvolalo řetězovou reakci, po níž se mistr světa dlouze zvedal. Nakonec ale nasedl na kolo a pokračoval dál směrem k cíli Brabanstkého šípu v Overijse.

Jednorázový cyklistický závod Brabantský šíp v Belgii (205,1 km):

1. Sheffield (USA) 4:53:21, 2. Cosnefroy, 3. Barguil (oba Fr.) oba -37, 4. Turner -40, 5. Pidcock (oba Brit.), 6. Evenepoel (Belg.) oba -41.

Babor slavil ve Francii

Příjemná zpráva přišla ze sousední Francie, kde Daniel Babor vyhrál ve spurtu úvodní etapu závodu Tour du Loir-et-Cher. Člen královéhradeckého týmu Elkov Kasper uspěl po 147 kilometrech v hromadném finiši.

Ve čtvrtek absolvuje druhou z pěti etap v žlutém dresu vedoucího jezdce, navíc mu patří i zelený trikot lídra bodovací soutěže. "Cílová rovinka byla do mírného stoupání, takže jsem si počkal do posledních 200 metrů a pak už byla skoro povinnost vyhrát. Měl jsem prostor a mohl do toho šlápnout naplno," uvedl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články