Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Nejlepší Tour za dlouhé roky. Za to byste měli chválit hlavně závodníky, říká ředitel Prudhomme

Tour de France vstupuje do třetího týdne. Za ty dosavadní dva si organizátoři – za všechny ředitel Christian Prudhomme a hlavní plánovač trasy Thierry Gouvenou – mohou dozajista gratulovat. Letošní závod je nejotevřenější za poslední roky. Nabídl také několik dechberoucích etap s překvapivými zvraty.

Christian Prudhomme
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Fotoreporter Sirotti Ste

Stará dáma vystoupala na Planinu krásných dívek, kde vše vyvrcholilo prudkým závěrečným kilometrem na šotolině. Viděli jsme též etapu do Albi, kde se poslední hodina změnila v pekelný zážitek v bočním větru pro mnoho favoritů. Druhý týden pak gradoval dvěma skvostnými pyrenejsými etapami, z nichž jedna skončila na vrcholu slavného Tourmaletu.

V součtu se těžko přít, zda je letošní Tour nejatraktivnější za poslední roky. Pořadatelům samozřejmě nahrálo, že tým Ineos je ve Francii bez Chrise Frooma a zároveň působí o poznání zranitelněji než v předchozích letech. Dokonce se dá říci, že nejsilnější sestavu tu nemá britská stáj, nýbrž nizozemští konkurenti z Jumbo-Visma.

Ředitel pořadatelské společnosti ASO Christian Prudhomme tak slyší chválu ze všech stran. "Hezky se to poslouchá, ale komplimenty patří především jezdcům," uvedl v rozhovoru pro australský web Ride Media. "My samozřejmě máme v hlavách představu dramatického závodu, ale to se ne vždy povede," dodal.

"Tento rok vidíme každý den útoky a překvapení. Máme tu skvělé vítěze a skvělý závod, takže já jsem pochopitelně nadšený. A doufám, že třetí týden bude tak dobrý jako ty předchozí dva," řekl Prudhomme, který začínal jako sportovní novinář a zná tak Tour de France z několika různých pohledů.

Celá Francie je letos na nohou – tím spíše, že mezi momentálně šesti hlavními uchazeči o celkové vítězství jsou dva domácí jezdci. Julian Alaphilippe stále brání žlutý dres, Thibaut Pinot zase ukázal patrně vůbec nejlepší formu ze všech favoritů. Domácí fanoušci doufají, že ukončí to dlouhé sucho, které trvá od roku 1985.

"Jsem šťastný, protože tu máme šest závodníků a absolutně netušíme, kdo z nich zvítězí. To je nádherné, protože taková situace tu mnoho let nebyla. Samozřejmě, pokud zvítězí Francouz, budeme mít radost. Ale jakožto ředitel Tour de France jsem šťastný z toho, že máme závod, který je otevřený a kde se útočí každý den," uvedl Prudhomme.

Julian Alaphilippe
zdroj: ČTK/ZUMA autor: DAVID STOCKMAN

Peloton začíná třetí týden s odhodláním, ale i obavami. Vždyť například Alex Dowsett před volným dnem napsal: "Myslel jsem si, že nejvíc unavený budu po prvním týdnu, kdy se jelo v kuse deset dní. Že ten druhý nebude tak potřeba, protože před ním je 'jen' pět etap, z toho jedna časovka. Ale mýlil jsem se. Volný den bude nádherný, ale pekelně krátký."

Šestnáctá etapa na pohled nevypadá kdovíjak složitě: to už spíše zaujme tím, že netradičně začíná a končí ve stejném městě, tedy Nimes. Jak ale říká ředitel Prudhomme, "je to sice placka, a tak můžeme říct, že to nebude nic strašného. Ale je to zároveň to samé jako etapa do Albi, protože tu zase budeme mít boční vítr."

Tour de France vzniká v hlavách organizátorů, až samotní cyklisté ji však přetváří v ten napínavý, dechberoucí spektákl. Snad třetí týden Staré dámy, který vyvrcholí třemi nesmírně těžkými alpskými etapami, bude v duchu předchozích dvou týdnů pokračovat. Zatím jde skutečně o oslavu silniční cyklistiky.

Zdroj
ČT sport, ridemedia.com.au

Hlavní zprávy

Nejčtenější články