Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Francouzská pohádka pokračuje. Pinot na Tourmaletu vyhrál, Alaphilippe ještě zvýšil náskok

Skvělá domácí show na Tour de France pokračuje. Na vrcholu Tourmaletu se jako první s malým náskokem objevil Thibaut Pinot. Hned za ním na druhé příčce dojel Julian Alaphilippe a ještě tak navýšil svůj náskok v celkovém pořadí. Jeho hlavní soupeř Geraint Thomas ztratil v etapě na Alaphilippa 36 vteřin. Roman Kreuziger dojel dvacátý (+3:48) a celkově je sedmnáctý (+9:55).

Thibaut Pinot
zdroj: ČTK/AP autor: Thibault Camus

Julian Alaphilippe to dlouho odmítal, po čtrnácté etapě už mu ale nikdo nebude věřit, že nepomýšlí na celkové vítězství. V devatenáctikilometrovém stoupání na Tourmalet dojel druhý a o dalších 36 vteřin navýšil svůj náskok na Gerainta Thomase, který naopak v závěru nestačil. Vítězství slaví Thibaut Pinot, Roman Kreuziger odpadl deset kilometrů pod vrcholem.

"Náš tým byl dnes extrémně motivovaný a chtěli jsme všem ukázat, jaká je naše síla. O vítězství budu bojovat až do konce a tenhle triumf mi pomůže," hodnotil v cíli Pinot. Jeho krajan Alaphilippe nyní vede o dvě minuty a dvě vteřiny před Thomasem, třetí je Steven Kruijswijk s odstupem 2:14. Kreuzigerovi patří 17. místo (+9:55).

Jak etapa probíhala?

Tourmalet – není slavnějších výstupů v historii Staré dámy. Obávané stoupání, do kterého se peloton největšího závodu světa šplhal poprvé v dávném roce 1910, závodníkům nahánělo strach i v letošním roce. Čtrnáctá etapa na Tourmalet vedla a také tam, teprve potřetí v historii, i končila. Vrchařský den par excellence byl tu.

Odpovídal tomu únik. Dopředu se vydal Vincenzo Nibali, který letos vzdal boj o celkové pořadí a chce získat etapový triumf a případně též i puntíkovaný dres. Vrchařskou klasifikaci nicméně stále vede Tim Wellens. A ani on nechyběl mezi uprchlíky, a dokonce před slavným Italem získal plný počet bodů na Col du Soulor, který přišel v polovině etapy.

Pak už se po sjezdu a kratší rovinaté pasáži šlo rovnou na věc: na Tourmalet. Etapa měla pouze 117 kilometrů a hlavní favorité, z níž brzy odpadl Romain Bardet, byli pozorní. Když Nibalimu, Wellensovi a spol. nedávali mnoho prostoru, začínalo být zřejmé, že velké hvězdy touží po vítězství.

Julian Alaphilippe
zdroj: ČTK/AP autor: Thibault Camus

Tempo tahal španělský Movistar. Jeho přední domestici Andrey Amador a Marc Soler jeli tak rychle, že setřásli Adama Yatese a deset kilometrů pod vrcholem pak také Romana Kreuzigera. Paradoxem bylo, že tempo vlastního týmu o chvíli později nevydržel také kolumbijský lídr Nairo Quintana.

A pak se čekalo na nástupy, které však přišly až na posledních dvou kilometrech. Zkoušel to Emanuel Buchmann a opakovaná zrychlení odrovnala například Gerainta Thomase. Naopak Thibaut Pinot našel své nohy a nastoupil na posledních 500 metrech. Náskok udržel až do cíle a mohl slavit, zatímco o několik vteřin za ním dojel Julian Alaphilippe. Ten slavil vzápětí, když zjistil, že na něj Thomas ztratil dalších 36 vteřin.

Cyklistický závod Tour de France - 14. etapa (Tarbes - Tourmalet Bareges, 111 km):

1. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) 3:10:20, 2. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step), 3. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) oba -6, 4. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe), 5. Bernal (Kol./Ineos) oba -8, 6. Landa (Šp./Movistar) -14, 7. Urán (Kol./EF Education First) -30, 8. Thomas (Brit./Ineos) -36, 9. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic) -38, 10. Fuglsang (Dán./Astana) -53, ...20. Kreuziger (Dimension Data) -3:48.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe 56:11:29, 2. Thomas -2:02, 3. Kruijswijk -2:14, 4. Bernal -3:00, 5. Buchmann, 6. Pinot oba -3:12, 7. Urán -4:24, 8. Fuglsang -5:22, 9. Valverde (Šp./Movistar) -5:27, 10. Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) -5:38, ...17. Kreuziger -9:55.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články