Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Na MS horských kol startuje 24 Čechů, vysoká nadmořská výška jim nesedí

Vallnord - Lyžařské středisko Vallnord v Andoře bude dějištěm mistrovství světa horských kol. V Pyrenejích se představí celkem 24 českých reprezentantů, kteří budou bojovat o medaile v tradiční olympijské disciplíně cross country, ale rovněž ve sprintu (eliminatoru), sjezdu či trialu. Závody sledujte živě na programu ČT sport a našem webu, cross country eliminator začíná v 15:25.

Sport
zdroj: ČT4

Šampionát odstartuje v úterý sprinty a soutěží týmů v trialu, tradičně nejvíce pozornosti však budou poutat sobotní závody elitních kategorií žen a mužů, z českého pohledu pak vystoupení olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého. Tomu se od světového titulu v roce 2011 na MS nedaří. V roce olympijského triumfu dojel v Saalfeldenu třináctý, rok nato v Pietermaritzburgu až na 27. příčce.

Loni v Hafjellu pomohl k bronzu štafetě, ale hlavní závod dokončil osmý. A podle vyjádření třicetiletého bikera se zdá, že příliš nevěří tomu, že by to letos mělo být výrazně lepší. "Mistrovství světa je vysoko v horách, což mi příliš nesedí. Nepojedu do Andorry se žádnou speciální taktikou a nic moc nečekám. Samozřejmě ale udělám maximum a ještě se kousnu! Je důležité, že jsem se před olympiádou vrátil a že dokážu zase vyhrávat," připomněl Kulhavý vcelku úspěšnou první polovinu sezony.

Kromě třetího muže celkového pořadí letošního Světového poháru budou české barvy hájit i Ondřej Cink, Jan Škarnitzl a Jan Nesvadba. Sestavu pro závod žen tvoří pouze Tereza Huříková a Karla Štěpánová. Účasti se zřekla ostřílená Kateřina Nash, jež se čím dál více přibližuje ukončení aktivní kariéry, původně nominovaná Jitka Škarnitzlová se musela omluvit kvůli zdravotním důvodům.

Vysílání MS horských kol:

Úterý 1.9.: od 15:25 na ČT sport a webu (cross country eliminator).

Sobota 5.9.: od 11:50 na webu ctsport.cz (cross country žen), od 14:25 na ČT sport a webu (cross country mužů).

Neděle 6.9.: od 12:25 na webu ctsport.cz (sjezd žen), od 13:55 na webu ctsport.cz (sjezd mužů).

Vysokohorské prostředí českým jezdcům příliš nesvědčí

Trenér Viktor Zapletal přesto věří, že jeho svěřenci o sobě dají výrazně vědět. "V podstatě v každé kategorii máme jezdce, kteří mohou bojovat o přední umístění. Junioři Matěj Průdek a Jana Czeczinkarová, Honza Vastl a Barča Průdková v kategorii do 23 let a samozřejmě Jára Kulhavý, Ondra Cink a Honza Škarnitzl v mužích. Předpoklady na kvalitní umístění má také Jan Nesvadba v eliminatoru. V elitní kategorii žen nám nějakou dobu bude chybět Katka Nash a považoval bych za úspěch umístění do dvacátého místa," nastínil Zapletal.

Je nám líto, video expirovalo.
Před startem MS horských kol

Připouští zároveň, že vysokohorské prostředí je pro českou výpravu nezvyklé a ne úplně příjemné. "Žádnou specializovanou přípravu jsme ale nepodstupovali a volili jsme stejnou časovou posloupnost příjezdu do Andorry jako v roce 2013, kdy jsme zde získali hned několik pódiových umístění na SP," připomněl Zapletal.

"Pokud někomu ze závodníků vysoká nadmořská výška vysloveně nevyhovuje, pak to je Jára (Kulhavý). Zkoušeli jsme ve spolupráci s odborníky různé modely adaptace na vysokohorské prostředí, naposledy hned po jeho vítězném závodě letos v Lenzerheide, ovšem bez většího efektu, spíš naopak. Járovo tělo prostě reaguje na výšku velmi nevyzpytatelně. Pokud to nepůjde, nic se neděje, už všem dokázal, že patří do absolutní světové trojky. Ovšem pokud se mu pojede dobře, je schopen jet na medaili," věří Zapletal.

Nominace českých bikerů:

Cross country:

Muži - elite: Jaroslav Kulhavý, Ondřej Cink, Jan Škarnitzl, Jan Nesvadba. Muži do 23 let: Jan Vastl, Martin Stošek. Junioři: Matěj Průdek, Michael Zeťák.

Ženy - elite: Tereza Huříková, Karla Štěpánová. Ženy do 23 let: Barbora Průdková, Vendula Kuntová. Juniorky: Adéla Šafářová, Jana Czeczinkarová.

Štafeta: Martin Stošek, Barbora Průdková, Matěj Průdek, Jan Škarnitzl.

Sprint: Muži: Jan Nesvadba. Ženy: Vendula Kuntová.

Sjezd: Muži: Martin Lebl, Jan Čepelák, Stanislav Sehnal. Junioři: Tomáš Navrátil. Ženy: Jana Bártová.

Trial: Junioři: Martin Štěpánek. Muži: Václav Kolář, Vojtěch Křiva, Vlastislav Kabeláč Čiháček. Ženy: Marie Křivová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články