Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Na Liberecku startuje MS v orientačním závodě na horských kolech

Praha – V Liberci začíná 13. mistrovství světa v orientačním závodě na horských kolech. Organizátoři domácího šampionátu věří, že si česká reprezentace dojede minimálně v některé ze čtyř disciplín pro úspěch. Želízky v ohni jsou Martina Tichovská a Jiří Hradil. Na propagaci závodů se pravidelně podílí i Česká televize. "Z přímých přenosů orientačních sportů patří ČT k nejlepším na světě," komentoval místopředseda Českého svazu orientačních sportů Ivan Matějů.

Orientační závod na horských kolech
zdroj: ČT sport

Jedna z nejmladších sportovních disciplín se začala rozvíjet na konci osmdesátých let. Obliba orientačních závodů na horských kolech ale stále roste. Od roku 2004 se koná pravidelně mistrovství světa, které se letos podruhé v historii pojede v České republice. Po Novém Městě na Moravě v roce 2007 hostí šampionát Liberec a zúčastnit by se ho mělo na 350 závodníků.

"U nás se závody jezdí asi 20 let. Je to disciplína, která se neobvykle rychle rozšířila po celém světě. Jedná se o sepětí fyzičky s hlavou, což je charakteristické pro všechny druhy orientačních sportů. Základem je správně volit trasu a co nejrychleji najít příslušnou kontrolu a docílit co nejlepší čas. V Liberci máme přihlášeno 29 zemí, což je poměrně dost, na to, že se to koná po třinácté," uvedl Matějů.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v orientačním závodě na horských kolech tématem SZ

Mezi světovou špičku orientačních závodů na horských kolech patři jezdci ze skandinávských zemí, Ruska a Estonska. Výrazné úspěchy za sebou mají ale i Češi, kteří na mistrovství světa posbírali celkem 29 medailí, z toho dvě zlaté. "Vedeme si dobře. Nikdy jsme se z mistrovství světa nevraceli bez medaile, doufám, že si některé necháme tentokrát i doma. Nejsilnější národy kromě nás jsou Finové a v posledních letech se vrací na výsluní Francouzi. To je jedna z průkopnických zemí. Pak sice měli takovou menší krizi a teď mají velice silnou generaci," dodal reprezentační trenér Jiří Vraný.

Největší čeští favorité: Tichovská a Hradil

Na domácí půdě se česká reprezentace představí v nejsilnější možné sestavě. Kouč Vraný do Liberce nominoval šest žen a osmu mužů plus jednoho náhradníka. Součástí šampionátu jsou čtyři disciplíny. "Začínáme krátkou tratí, která se pojede v Břízkách u Jablonce. Pokračujeme sprintem, což je nejmladší disciplína, která se jede v Turnově, pak je královská disciplína na dlouhou trať a MS obvykle končí štafetami, což je nejdramatičtější a kolektivní závod," řekl Matějů.

Mezi ženami je za ČR největší favoritkou Martina Tichovská. "V Portgalsku na mistrovství Evropy získala zlatou medaili ve sprintu. Mezi muži je to dlouhodobě Jiří Hradil, který z minulého mistrovství světa v Polsku přivezl dvě stříbrné medaile," doplnil trenér.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články