Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na Giru je všechno jinak: Yates se utavil, Froome v horách ujel všem

Třináct etap a dost. Tak dlouho vládl Simon Yates pořadí Giro d´Italia, ale v páteční devatenácté etapě si Brit protrpěl své, v horách ztrácel, přišel o trikot vedoucího jezdce a propadl se průběžným pořadím. Zato ožil jeho krajan Chris Froome, který v horách ujel všem, po osmdesát pět kilometrů dlouhém "sólu" vyhrál etapu a převzal vedení. Druhý Nizozemec Tom Dumoulin na něj ztrácí 40 sekund. Nejlepší z trojice Čechů dojel na 38. místě Jan Hirt s více než půlhodinovým mankem na vítěze. Ve čtvrté desítce je Hirt i průběžně.

Chris Froome
zdroj: BELGA autor: Juzuru Sunada

O vedení se Froome na dálku přetahoval s obhájcem loňského vítězství Tomem Dumoulinem z Nizozemska, který jej stíhal marně společně s třetím Thibautem Pinotem z Francie.

Froome, který ze čtvrtého místa ztrácel na Yatese téměř tři a půl minuty (na druhého Dumoulina -2:54), odjel ve stoupání na Colle Delle Finestre (2178 metrů nad mořem), kde cyklisté šlapali vzhůru silnicí lemovanou stále slušnou sněhovou pokrývkou, kterou při následném sjezdu vystřídaly kvetoucí louky. 

Peloton se roztrhal. Za britským cyklistou se dala dohromady pětičlenná skupinka s Dumoulinem, ale čtyřnásobný vítěz Tour de France jel jako stroj a náskok zvyšoval. Brit neztratil nic ani při dalším stoupání na Sestriere (2035 m) a pak zvládl i poslední drsný výšlap na vrchol Bardonecchia (1908 m) s až dvanáctiprocentním sklonem.

Posunul se tak do čela celkového pořadí závodu, jemuž do nedělního cíle zbývají už jen dvě etapy. Ve skupince pronásledovatelů byl nejrychlejší Richard Carapaz z Ekvádoru a za ním Pinot.

Je nám líto, video expirovalo.
Froome kraloval 19. etapě Gira

"Byla to bláznivá etapa, věděl jsem, že Sky něco chystá. Jelo se mi dobře, ale na Froomea jsem neměl. Ve skupince pronásledovatelů jsem musel dělat tempo hlavně já, ale chápu, že ostatní nechtěli moc spolupracovat. Jsem trochu pesimistický, ale uvidíme zítra. Každopádně to bude těžké," uznal Dumoulin.

Mnohem hůř než obhájce titulu Dumoulin dopadl dosavadní držitel růžového trikotu Brit Simon Yates. Týmový kolega Romana Kreuzigera ze stáje Mitchelton-Scott nabral více než půlhodinovou ztrátu a vypadl z elitní desítky.

"Od začátku se závodilo a až téměř pod Finestre se nám povedlo hlídat, aby nebyl v úniku Sky. Ale na Finestre se Simon úplně vypnul, takže jsem ho na vrcholu dostihl a dojeli jsme s ním do cíle. Co dodat... Viděli jsme se v růžovým blízko Říma, ale věděli jsme, že nás čeká velmi tvrdá cesta. Simon říkal už o dni volna, že buď to tam bude furt super, nebo že jeden den bouchne, bohužel dneska bouchnul," konstatoval Kreuziger.

Tom Dumoulin
zdroj: ČTK/BELGA autor: Yuzuru Sunada

Froome je stále vyšetřován kvůli překročené hladině salbutamolu. Lék na astma má povolený užívat, ale loni při triumfu na Vueltě povolenou hranici překročil, může přijít o prvenství a hrozí mu i další postihy. "Věřím, že to bude do startu Tour de France vyřešeno," řekl Froome. 

Yates dojel až 79. se ztrátou téměř čtyřiceti minut a jeho vláda skončila propadem až na osmnácté místo se ztrátou 35:48 minut.

"Je to neuvěřitelné. Nikdy jsem neútočil tak daleko před cílem," přiznal muž, jehož únik podle odborníků vstoupí do dějin velké cyklistiky, a pochválil práci svého týmu Sky.

"Že se dostanu na první místo, jsem nečekal, ale musel jsem to zkusit, řekl jsem si teď nebo nikdy," vzpomínal, s čím do úniku šel.

"Nechtěl jsem nechat snahu o posun ze čtvrtého místa na první až na závěrečné stoupání. Colle delle Finestre k tomu bylo ideální místo, štěrková silnice mi připomínala Afriku," líčil v cíli rodák z Nairobi.

"Zítra to bude ještě hodně těžký den. Veřím, že to udržím, ve stoupáních jsem se snažil nedostat se ještě za tu absolutní hranu," dodal šťastný, ale unavený Froome.

Šestý v etapě Sebastian Reichenbach řekl: "Tohle Giro je šílené. Čekali jsme úplně jiný průběh etapy. Jsem hrozně unavený, ale jsem rád, že jsem Pinotovi pomohl. Froome je skvělý, ale nikdo nemá ještě nic jisté."  

Pokud by však růžový trikot udržel do neděle, stal by se teprve sedmým cyklistou, jenž vyhrál všechny tři největší závody Giro, Tour i Vueltu. Oba nejslavnější vyhrál v jednom roce naposledy Ital Marco Pantani (1998).

V sobotu čeká závodníky 214 kilometrů a dá se čekat, že boj o celkové vítězství bude gradovat. Uvidí se, jak na tom bude Froome, jehož musel dnešní únik stát mraky sil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články