Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Velká pardubická 2024

MČR může někomu pomoci na olympijské hry. Vacek je nominaci blízko, mezi ženami je adeptek více

Republikový šampionát v silniční cyklistice klepe na dveře. V Jevíčku začne program čtvrtečními časovkami, závody s hromadným startem přijdou na řadu o víkendu. Reprezentační trenér i na základě vystoupení závodníků uzavře nominaci na olympijské hry.

Cyklistický peloton
zdroj: ČTK / Profimedia

Závody v okolí Jevíčka ovlivní nominaci pro olympijské hry. V mužské kategorii je favoritem Mathias Vacek, který byl na nedávném závodě Kolem Belgie velmi blízko celkovému vítězství. Dařilo se mu i na nedávném klání v Norsku, kde skončil čtvrtý, či v Maďarsku – tam pomohl k etapovému i celkovému triumfu týmovému kolegovi Thibau Nysovi.

"Nechci zatím předbíhat, protože konečná nominace pak od mého návrhu prochází ještě procesem odsouhlasení komisí a prezidiem svazu. Pravdou ale je, že Mathias zaujal svými výsledky, teď naposledy především v závodě Kolem Belgie. Je to největší favorit pro mistrovský závod i na to olympijské místo," uvedl Kaltofen. 

V ženské kategorii není situace tak jasná. "V ženách máme čtyři adeptky. Jsou to Kristýna Burlová, Tereza Neumanová a Julia Kopecky, ve hře je také Nikola Nosková. Nikola má za sebou velice dobré výsledky, ale zároveň je třeba říct, že jsou to všechno závody a dojezdy v kopcích, což moc neodpovídá profilu olympijské trati," konstatoval Kaltofen.

Jak velkou roli budou hrát výsledky bojů o domácí tituly? "V případě mužů minimální," přiznal Kaltofen. "V případě žen určitou ano, ale ne dominantní. Olympijský závod se pojede na 170 kilometrů, zatímco ten republikový má sto, což je něco úplně jiného. Zohledníme hlavně výsledky z mezinárodních závodů v té největší konkurenci," dodal trenér.

Nominaci uzavře hned po silničních závodech. "V sobotu po závodě u žen, v neděli u mužů. Věřím, že komise ji ještě během víkendu schválí, prezidium pak rozhodne během začátku týdne. Ve čtvrtek by mohlo být jasno," řekl Kaltofen.

Zlato v časovce obhajují Jakub Otruba a Eliška Kvasničková. V závodě s hromadným startem se loni na trati ve slovenských Tlmačích radovali Vacek a zkušená Jarmila Machačová. "Těším se na mistrovství republiky, které bude určitě zase zajímavé. Nechám tam vše. Potom už bude příprava na Vueltu a vlastně i na olympiádu," uvedl Vacek.

"Trať se profilově nezdá tak těžká, ale rozhodně není jednoduchá. V obou kategoriích čekám velké souboje těch nejlepších. Cyklistů jezdících v zahraničních týmech s domácími celky ATT Investmens, Elkov-Kasper, do pořadí budou jistě chtít promluvit i jezdci stáje Pierre Baguette. Mezi ženami pak závodnic ze zahraničních celků a cyklistek Dukly Praha," uvedl Kaltofen.

Program mistrovství ČR a SR v Jevíčku:

Čtvrtek 20. června – časovky:

9:00 juniorky (15,5 km), následně ženy (31 km) a junioři (31 km),

14:45 muži do 23 let (31 km), následně muži elite (46,5 km).

Sobota 22. června  závod s hromadným startem:

10:00 ženy elite + juniorky (101,6 km),

14:45 junioři (127 km).

Neděle 23. června  závod s hromadným startem:

10:30 muži elite + muži do 23 let (203,2 km).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články