Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kreuziger tratil na odstavení ze závodů nejen sportovně, ale i finančně

Praha - Nejen sportovní škodu, tedy absenci na velkých závodech, znamenají potíže s biopasem pro Romana Kreuzigera. Kvůli jeho odstavení ze závodů přišel český cyklista a jeho stáj Tinkoff-Saxo o značnou sumu peněz.

Je nám líto, video expirovalo.
Roman Kreuziger a jeho stáj přišli kvůli problémům s biopasem o miliony

"Je to stejné jako s dostihovým koněm. Chcete, aby závodil a nezůstal ve stáji. Musím chránit své investice," pronesl majitel Kreuzigerovy stáje, ruský miliardář Oleg Tiňkov. Oním "koněm" je zde právě český jezdec, který podstatnou část část sezony nemohl závodit kvůli nesrovnalostem ve svém biologickém pasu. Škody jsou jak sportovní, tak finanční - a to jak pro Kreuzigera samotného, tak jeho zaměstnavatele.

Kdyby například český cyklista na Tour de France zopakoval své loňské umístění, přišel by si na zhruba milion korun. Podobné by to pak bylo i na záříjové Vueltě. "Jsou tam dvě stránky - člověk je placený od týmu, pak jsou i nějaké prémie na závodech," uvedl k tomu Kreuziger. Jeho absence ze závodů také snižuje jeho hodnotu na cyklistickém trhu - pro ostatní může být kvůli svým potížím nedůvěryhodný, není také jistota, jak to po pauze bude s jeho výkony, či zda bude ještě někdy vůbec závodit. To vše hraje svou roli.

Do hry také vstupují sponzoři, neodmyslitelná součást cyklistického světa. Právě na jejich zájmu a podpoře týmy a jezdci samotní do značné míry závisí - jejich odchod, třeba kvůli nedůvěře v závodníky, může celý tým i de facto zničit. V minulosti se to stalo po skandálech Jana Ullricha a jeho kolegů třeba německé stáji T-Mobile, z níž telekomunikační gigant odešel. Dopady to mělo pak jak na stáj, tak i na celou německou cyklistiku.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články