Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Kreuziger skončil šestý, druhý triumf má Contador

Milán - Cyklista Roman Kreuziger skončil na Giru d'Italia šestý a zaznamenal nejlepší český výsledek v historii závodu. Navíc získal bílý trikot pro vítěze soutěže jezdců do 25 let. Giro ovládl španělský favorit Alberto Contador, jenž vyhrál už v roce 2008. V závěrečné časovce v Miláně byl dnes nejrychlejší Brit David Millar. Kreuziger především kvůli ztrátě, kterou nabral ve čtrnácté, horské etapě na Zoncolan, nezaútočil na stupně vítězů v celkovém pořadí, jak doufal. Přesto se v tyrkysových barvách stáje Astana postaral o největší český úspěch v konečné klasifikaci na některé z Grand Tour, když překonal svá dvě devátá místa z Tour de France.

V časovce na 26 km v ulicích Milána si polepšil o jednu příčku, když za sebe odsunul Josého Rujana z Venezuely. Za pátým Španělem Joaquínem Rodríguezem zaostal Kreuziger pouze o 23 sekund. Dosavadním českým maximem na Giru bylo 14. místo Jana Hrušky z roku 2000. Důležitý krok k historickému výsledku udělal Kreuziger v sobotní poslední horské etapě, v níž neudržel tempo s nejlepšími, ale pak je dokázal znovu dojet, takže zůstal před finišem na sedmé příčce.

Contador vyhrál šestou Grand Tour v kariéře. Na kontě má tři prvenství na Tour de France, dvě na Giru a jedno na Vueltě. O triumf v 94. ročníku Gira však může stejně jako o ostatní letošní výsledky kvůli dřívějšímu dopingovému skandálu přijít.

V růžovém trikotu jel člen stáje Saxo Bank nepřetržitě od vítězství v deváté etapě, která končila výjezdem na Etnu. Další etapový vavřín přidal v 16. etapě, kterou byla horská časovka. Nakonec vyhrál Giro s náskokem 6:10 minuty, největším za uplynulých pět let. V závěrečné časovce byl Contador třetí o 36 sekund za Millarem, když závěr vypustil a zdravil diváky. Kreuziger skončil šestnáctý s odstupem 1:26 na vítěze.

Alberto Contador
zdroj: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články