Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Kreuziger po samostatném úniku ovládl Amstel Gold Race

Valkenburg (Nizozemsko) - Cyklista Roman Kreuziger vyhrál jednorázový závod Amstel Gold Race v Nizozemsku a dosáhl tak jednoho z největších úspěchů ve své kariéře. Českému jezdci vyšel únik zhruba sedm kilometrů před cílem závodu na 251 kilometrů a v cíli tak byl první s náskokem 22 sekund před skupinou pronásledovatelů.

Roman Kreuziger na Amstel Gold Race
zdroj: AP Photo autor: Peter Dejong

Kreuziger se utrhl se skupiny uprchlíků a vypracoval si solidní náskok, který udržel i v závěru v obávaném stoupání na Cauberg a následném rovném úseku dlouhém přes jeden kilometr.

Kreuziger se stal prvním českým vítězem jedné z prestižních jarních klasik. Povedlo se mu dotáhnout do úspěšného konce únik na rozdíl od Zdeňka Štybara, jenž před týdnem v dalším slavném podniku Paříž - Roubaix přišel v závěru o šanci na stupně vítězů po kolizi s divákem. Ve vítězství přitom Kreuziger uvěřil až 500 metrů před cílem. "V těchhle závodech si během prvních 150 kilometrů nikdy nemůžete být jisti tím, co se stane, i když se cítíte velmi dobře," řekl.

Šestadvacetiletý jezdec zaznamenal první úspěch v nové stáji Saxo-Tinkoff, kam přišel před sezonou z Astany. "Roman zvládl závod perfektně. Zaútočil ve správný čas a na správném místě. Všichni kolem něj věděli, že je to klíčový moment, ale neměli na to, aby jeli s ním. Jeho sólo v cílové rovince bylo jedno z nejhezčích vítězství tohoto jara," liboval si sportovní ředitel dánského týmu Philippe Mauduit.

Roman Kreuziger:

"V závěrečném stoupání jsem jen šlapal a na nic nemyslel. Jsem hrozně šťastný, že to vyšlo. Je to odměna pro celý tým za výbornou práci. Možná si večer dáme sklenku šampaňského, ale máme před sebou náročný týden a musíme se soustředit na závody."

S odstupem si za českým cyklistou dospurtoval pro druhé místo Španěl Alejandro Valverde před australským závodníkem Simonem Gerransem. Čtvrtý skončil jeden z favoritů Belgičan Philippe Gilbert, který loni právě ve Valkenburgu vybojoval titul mistra světa a usiloval tak již o své třetí prvenství na Amstelu.

Další spolufavorit Peter Sagan v poslední hodině ztratil a skončil až šestatřicátý. "Chytaly mě křeče do nohou. Chtěl jsem se chytit Gilberta, když se vydal na stíhací jízdu, ale nešlo to," uvedl slovenský cyklista.

Šestadvacetiletý Kreuziger zaznamenal velký úspěch při jednom z prvních startů za svou novou stáj Saxo-Tinkoff, kam přišel před sezonou z Astany. V minulých sezonách se soustředil spíše na etapové závody, vyhrál Kolem Švýcarska v roce 2008 a rok nato Kolem Romandie. Postaral se také o historické české výsledky na Grand Tours, když skončil předloni pátý na Giru d'Italia a rok předtím byl osmý na Tour de France.

Letos se v úvodní části sezony zaměřil na ardenské klasiky a v příštím týdnu ho čekají ještě další z nich Valónský šíp a Lutych-Bastogne-Lutych v Belgii. O tom, že by se začal na jednorázové závody specializovat, neuvažuje. "Pořád jsem jezdcem pro etapáky a chci uspět na Grand Tours," uvedl český cyklista, kterému nevadí, že se o roli lídra na velkých závodech bude muset dělit s hlavní hvězdou týmu Španělem Albertem Contadorem. "Grand Tours jsou tři za rok, takže se dostane na každého. Náš program se liší," prohlásil Kreuziger.

Cyklistický jednorázový závod Amstel Gold Race (WorldTour) - 251 km:

1. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) 6:35:21, 2. Valverde (Šp./Movistar), 3. Gerrans (Austr./Orica), 4. Gilbert (Belg./BMC Racing), 5. Meersman (Belg./Omega Pharma Quick-Step), 6. Weening (Niz./Orica), 7. Leukemans (Belg./Vacansoleil), 8. Gasparotto (It./Astana), 9. Caruso (It./Kaťuša), 10. Wegmann (Něm./Garmin) všichni -22.

Žebříček cyklistické WorldTour k 14. dubnu:

1. Cancellara (Švýc./RadioShack) 351 b., 2. Sagan (SR/Cannondale) 312, 3. Porte (Austr./Sky) 200, 4. Quintana (Kol./Movistar) 182, 5. Rodríguez (Šp./Kaťuša) 144, 6. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick-Step) 142, 7. Van Avermaet (Belg./BMC) 140, 8. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) 124, 9. Thomas (Brit./Sky) 117, 10. Slagter (Niz./Blanco) 111, ...19. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) 80, 44. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick Step) 40.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články