Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kreuziger o angažmá v Orice: Budu pojistka, když to lídrům nevyjde

Praha – Sezona ještě pro některé neskončila, ale Roman Kreuziger už myslí na start té následující. Ta pro něj bude speciální. Ve třiceti letech se úřadující mistr republiky chystá na své čtvrté velké angažmá v profipelotonu. Svou roli v australské stáji Orica-BikeExchange vidí jako podpůrnou. 

Roman Kreuziger
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Přestože se ještě nevidí jako mentor mladých jezdců, je Kreuziger dostatečně zkušený, aby mohl předávat své znalosti. "Poslední roky si každý zvykl, že jsem ten, kdo pomáhá Contadorovi. V Orice i když jsou tam Chaves a Yatesové mi chtějí dát určitě nějaký prostor, kdy budu moct jet na sebe," řekl. "Budu ten, kdo má pomoct mladým, ale když vybouchnou, tak tam budu já jako záruka. Taková pojistka, druhý závodník, který by měl mít šanci na Grand Tour, když to nevyjde lídrovi," nastínil Kreuziger.

Orica se mu zamlouvala nejvíce od samého začátku, když začal přemítat, kam po konci působení stáje Tinkoff zamíří. Napevno se obě strany dohodly na spolupráci během Tour de France. "Je vidět, že každým rokem ten tým od založení v roce 2011 roste. V roce 2018 by se chtěli pokusit vyhrát některou z Grand Tours. Tým vypadá hodně vyrovnaný a je určitě moc dobré, že tam je spousta nadějných mladých jezdců, ale i ti zkušení," pochvaloval si.

Zásadní je pro něj i to, že se ve stáji prakticky nemění personál. "Od roku 2011 šlo asi jen o tři lidi. Je to určitou zárukou toho, že tým funguje. A i pro mě to byl důležitý faktor. S Mattem Whitem (sportovní ředitel) máme dobrý vztah, dá na mě a dává mi hodně důvěry. Pokud to tak bude dál, bude to dobře fungovat," řekl Kreuziger.

Tým Orica-GreenEDGE na Giro d'Italia
zdroj: PA autor: Brian Lawless

Stěhovat se Kreuziger muset nebude

Jedním z lákadel v novém působišti pro něho byla i angličtina. "Doufal jsem, že v Tinkoffu se naučím anglicky, což tak zpočátku bylo první rok, kdy byl tým hodně anglicky mluvící. Ale postupně to přešlo do italštiny. Teď v australském týmu už je to jistota, že se tu angličtinu naučím a bude se mi to třeba hodit i do budoucna. I lidé v týmu na mě působili hodně sympaticky," uvedl Kreuziger.

Stěhování ho nečeká. Tým má sídlo ve Švýcarsku a další v Itálii u Varese. "Tam mají materiál a kamiony. Jsou to dvě hodiny cesty z Gardy, kde mám takový druhý domov. Jinak létám na závody také z Prahy a tak to bude i dál," řekl Kreuziger.

Právě ve Varese ho čeká na přelomu listopadu a prosince první soustředění spojené se stmelováním týmu. "Tam budeme dva dny, je tam Australský institut sportu, čekají nás klasické prohlídky, EKG a celková kontrola těla, aby věděli, že je vše před sezonou v pořádku. Pak tři až čtyři zábavné dny ve Švýcarsku, což má snad organizovat Scott. Australská část týmu to má trošku jinak, ale nás z Evropy potom nechávají doma do 10. ledna," uzavřel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články