Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kreuziger, Nosková, Vacek. Šance na medaili je velká, věří trenér Konečný

Před rokem měl příležitost Zdeněk Štybar, letos povede český tým jeho vrstevník Roman Kreuziger. Nejen o mužské kategorii elite ale bude nadcházející světový šampionát v Innsbrucku. Český trenér Tomáš Konečný poodhalil v rozhovoru pro ČT lídry pro jednotlivé závody, týmovou taktiku i přípravu cyklistů u Gardského jezera. Přímé přenosy z MS v Innsbrucku odvysílá od neděle ČT sport a web ctsport.cz.

Před rokem byl Zdeněk Štybar v Bergenu blízko. Do poslední zatáčky najížděl z výhodné pozice, v následném sprintu už ale měl těžké nohy a na nejlepší nestačil. Zatímco Peter Sagan na západě Norska nadšeně pumpoval pěstí, český klasikář projel cílovou čarou na čtrnácté příčce. Byla to Štybarova největší šance – nyní už bude pracovat na úspěch jiného.

Tím jiným je Roman Kreuziger: dlouholetá česká opora. Kreuziger letos prožil vynikající ardenský týden, v němž dojel druhý na Amstel Gold Race, a byl také u toho, když Simon Yates až do posledních dnů útočil na vítězství na Giro d'Italia. Byla to solidní sezona, zároveň ale Kreuzigerova poslední v týmu Mitchelton-Scott, odkud odchází do Dimension Data.

Ještě předtím ale Kreuzigera čeká světový šampionát. Jde o velkou příležitost, vždyť tak vhodné mistrovství už pro vynikajícího vrchaře, kterým závodník z Moravské Třebové bezesporu je, dlouho nebylo. Hodně zmiňované v tomto ohledu bývá vítězství na vrchařském klání Pro Ötztaler 5500, kde číslo zmiňované v názvu odkazuje k počtu nastoupaných metrů.

Trenér českého týmu Tomáš Konečný nicméně upozorňuje, že pouhá síla v nohách často nestačí. Je potřeba mít také správnou taktiku. Tu reflektuje česká nominace, v níž nechybí dobří jezdci na roviny (Michael Kukrle, Josef Černý, Jan Bárta), mrštní vrchaři (Jan Hirt, Karel Hník) ani superžolík v podobě Štybara.

"Innsbruck bude pro vrchaře – proto i ta sestava je hodně vrchařská," popisuje Konečný. "Celý tým by měl být nápomocen Romanu Kreuzigerovi, ale nesmíme zapomínat, že máme i Jana Hirta a Karla Hníka, což jsou výborní vrchaři. Zbytek jsou v tomto případě domestici, kteří by měli pomáhat," dodává český trenér.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Blížící se start MS v silniční cyklistice

Hirtovi by trať měla také sedět

"Závod bude hodně dlouhý a my se budeme snažit, abychom měli někoho v úniku – aby k sobě Roman mohl mít v závěru ještě jednoho člověka," doplňuje s tím, že kromě Hníka může takovým jezdcem být i Jan Hirt. Ten však za sebou má náročné tři týdny ve Španělsku, kde stejně jako na jaře na Giru pomohl Miguelu Ángelu Lópezovi na vítězné pódium.

Konečný si nicméně nemyslí, že by nashromážděná únava závodníka z Třebíče znevýhodňovala. "Myslím, že to zvládne. Já z osobní zkušenosti vím, že kombinace Vuelta a MS není vůbec špatná. Člověk dojede Vueltu, chvilku si odpočine a postaví se na start. Nemusí už ani tolik trénovat. Myslím si, že by mu to mělo sedět," míní český trenér.

Část výpravy se už nyní připravuje pospolu. "Osvědčilo se nám to už loni. V letošní sezoně jsou u Lago di Garda. Samozřejmě, uspořádat soustředění pro kompletní výpravu není ani možné, protože každý má své týmové zájmy. Nesejde se všech jednadvacet reprezentantů, ale Kreuziger, Štybar, Hník nebo Karel Vacek tam jsou," vypočítává.

Reprezentanti se potom od Gardského jezera přesunou rovnou do dějiště šampionátu, rakouského Innsbrucku. "Věřím tomu, že na tom mistrovství máme velkou šanci na medaili. Třeba Vacek patří k velkým favoritům," zmiňuje šéf české výpravy svůj patrně největší trumf. Jistě, Kreuziger patří k favoritům. Jeho mladší kolega má mezi juniory ale ještě větší šance.

Karel Vacek
zdroj: bicitv.it

Tým bude pracovat pro Vacka

"V juniorech patříme poslední dva roky do světové špičky, když jsme si dvakrát za sebou vyjeli plný počet šesti míst. V čele máme Karla Vacka, celý tým by mu měl být nápomocen k tomu, aby mohl bojovat o duhový trikot. Kluci vědí, že pokud závod vrcholí na kopci a oni mu pomůžou, tak to Karel potvrdí vítězstvím," věří Konečný čerstvě osmnáctiletému jezdci.

Vacek se před několika týdny dočkal svého vysněného přestupu – v příštím roce už bude jezdit v prestižním týmu Hagens Berman Axeon, který vede uznávaný Axel Merckx, pod jehož rukama už prošlo mnoho budoucích šampionů. Hlavním Vackovým soupeřem bude podobně jako na ME juniorů Remco Evenopoel, který už stihl podepsat s Quick-Step Floors.

Ztratit by se v silné konkurenci neměla ani Nikola Nosková, která na evropském šampionátu v kategorii do 23 dominovala silničnímu závodu a poněkud překvapivě získala i bronz v časovce. Podobné výkony (např. i dvanácté místo ze závodu La Course) české naději zajistily pro příští rok místo ve stáji Cervélo-Bigla.

Přesný program Noskové v Innsbrucku dosud není jistý. "Nikola je teď v přípravě, její kondice ještě není úplně stoprocentní. Coby mistryně republiky nechce jet ten závod jen proto, aby se zúčastnila. Takže ještě uvidíme. Konkurence mezi ženami je obrovská, a navíc trať v Innsbrucku, ta je extrémní," uzavírá Konečný.

Program světového šampionátu se dá do pohybu v neděli týmovou časovkou. Ta se jede, alespoň v současném formátu, na MS naposledy. U loučení této specifické disciplíny bude i český tým: svými skvělými výkony si místo ve startovní listině vybojovala šestice královéhradecké stáje Elkov-Author.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články