Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kreuziger, Bárta, Sagan či Sáblíková začínají závodit o republikové tituly

Žilina - Čeští a slovenští specialisté budou znovu soupeřit o tituly mistrů republiky. V dějišti mistrovství v Žilině nebudou chybět cyklisté jako Roman Kreuziger, Jan Bárta či Martina Sáblíková. U startu například Leopolda Königa ale prozatím zůstává otazník. Slovenští diváci se těší na skvělého sprintera Petera Sagana.

Sport
zdroj: ČT4

Nedělní start v silničním závodě s hromadným startem, při němž jezdci absolvují desetkrát téměř dvacetikilometrový okruh a čeká je celkem 199 kilometrů, bude pro Kreuzigera do jisté míry mimořádný. Na republikovém šampionátu pojede po třech letech, navíc půjde o jeho první start po skončení vleklé dopingové kauzy.

V pelotonu by neměli scházet ani Bárta, bronzový medailista z Evropských her v Baku Petr Vakoč nebo Karel Hník, účast dalších velkých jmen je zatím nejistá. Leopold König je mezi přihlášenými, ale start dosud nepotvrdil. Zdeněk Štybar očekává s manželkou Ine narození prvního potomka, přičemž plánované datum porodu se shoduje se startem letošní Tour 4. července. "Rozhodnu se opravdu na poslední chvíli. Na jednu stranu bych rád znovu získal mistrovský dres, ale víc by mě mrzelo, kdybych prošvihl porod než mistrák," uvedl nedávno Štybar, který by v Žilině startoval v pozici obhájce prvenství.

V pátek se cyklisté kategorie elite a do 23 let utkají o medaile v časovce. O čtvrtý český triumf v řadě bude na 39 kilometrů dlouhé trati usilovat Bárta. Jezdec stáje Bora-Argon 18 je specialistou na časovky a bude hlavním favoritem.

zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Na další double touží zaútočit rychlobruslařská šampionka Sáblíková. Do dějiště dorazila s několikadenním předstihem, aby si v klidu projela trať časovky i okruh silničního závodu a věděla tak, do čeho jde. Časovka žen je v porovnání s muži kratší o pět kilometrů, silniční závod je poloviční, tedy na 99,5 kilometru. "Vím, že je na okruhu jeden docela prudký kopec, kde by se to dalo roztrhat," hlásila Sáblíková, která loni ve Slavkově v obou závodech naprosto jasně dominovala. Její velká soupeřka pro časovku Zuzana Neckářová navíc nebude startovat, neboť si na Evropských hrách v Baku zlomila klíční kost.

Velkým tahákem bude ve svém rodném městě Sagan. Trať silničního závodu povede okolo domu, kde žije jeho rodina. A co více, na startu se má poprvé, ale zároveň i naposledy, objevit společně s bratry Jurajem a Milanem. "Doma chci vybojovat oba mistrovské dresy a udělám všechno pro to, aby to vyšlo. Je to důležité pro mě i pro tým," prohlásil Sagan.

Je nám líto, video expirovalo.
Kreuziger se připravuje na další ročník Tour

Program:

Čtvrtek 25. června - časovka: 9:00 junioři, juniorky a ženy.

Pátek 26. června - časovka: 10:00 muži elite a muži do 23 let.

Sobota 27. června - silniční závod: 9:00 ženy a juniorky, 13:30 junioři.

Neděle 28. června - silniční závod: 12:00 muži elite a muži do 23 let.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články