Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Královnou Itálie se po třech letech znovu stala van Vleutenová

Už šest let nepřetržitě vládnou Giru d'Italia Donne nizozemské cyklistky. Poté, co Anna van der Breggenová ukončila kariéru, do maglia rosa se po třech letech vrátila Annemiek van Vleutenová. Na italské Grand Tour vyhrála dvě etapy, rozhodující ránu soupeřkám zasadila po nástupu v osmém dni do Aldena.

Annemiek van Vleutenová
zdroj: ČTK/imago.sportfotodienst autor: Arne Mill

Zdálo se, že by na italském závodě po čtrnácti letech zase mohla zvítězit domácí cyklistka. Ale obě velké naděje Marta Cavalliová a Elisa Longo Borghiniová se znovu musely sklonit před cyklistkou z Nizozemska. 

Devětatřicetiletá van Vleutenová se do čela závodu posunula po vítězné kopcovité čtvrté etapě do Ceseny. Bezmála minutu pak nadělila druhé Cavalliové v horské zkoušce do Aldena. Zde si nastoupila hned na začátku devítikilometrového stoupání k Lagu di Cei. Při sjezdu pět kilometrů před cílem sice spadla, ale jejímu velkolepému vítězství už nic nezabránilo.

"Udělala jsem tam zbytečnou chybu. Promiň mami, promiň!" smála se žena v růžovém.

V celkovém pořadí pak po deseti etapách a více než tisíci kilometrech zvítězila o 1 minutu a 52 vteřin před Cavalliovou z FDJ. Třetí Mavi Garcíaová z UAE už měla ztrátu skoro šesti minut. Dvojnásobná olympijská medailistka z Tokia van Vleutenová navíc těsně ovládla také bodovací soutěž před další Italkou Elisou Balsamovou.

"Je to letos jiné. Poprvé jsem vyhrála s novým týmem. Je hezké Giro znovu dokončit, a navíc v růžovém dresu. Vozit v Itálii tento dres je opravdu speciální a je to pro mě velká čest," komentovala van Vleutenová své vítězství v dresu Movistaru. První dva triumfy na Giru získala ještě v barvách Mitcheltonu-Scott (dnes BikeExchange-Jayco).

Domácí závodnice v pelotonu ale naprázdno nevyšly. Dvě etapy vyhrála úřadující mistryně světa Balsamová, v posledním dějství se ze spurtu radovala z první výhry na Grand Tour v kariéře Chiara Consonniová. 

Van Vleutenová si za své vítězství vyjela 50 tisíc eur. Organizátoři Gira totiž po návratu do WorldTour zvýšili prize money na historicky nejvyšší odměnu za ženský závod, cyklistky si celkově rozdělily 250 tisíc eur.

Gira Donne se nakonec zúčastnilo velké množství největších hvězd ženské cyklistiky, a to i přesto, že už přesně za dva týdny většina z nich odstartuje v Paříži do historické Tour de France Femmes. Dvakrát dokázaly v Itálii zvítězit také Američanka Kristen Faulknerová a další Nizozemka Marianne Vosová. Jeden etapový triumf si připsala asi největší naděje Francouzů pro Tour Juliette Labousová.

Zdroj
ČT sport, Eurosport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články