Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Konec velké rivality. Cancellara se na kostkách naposledy střetne s Boonenem

Praha - Letošní ročník Paříž-Roubaix nabídne jistě další dávku fantastické podívané. Nedělní závod bude ovšem v několika ohledech specifický. Předně se tu na kostkách naposledy sejde dvojice Tom Boonen a Fabian Cancellara - zcela dominantní duo posledních deseti let. Boonen má navíc příležitost přepsat pátým triumfem historické tabulky. O druhý Monument během jediného týdne se zase bude pokoušet Peter Sagan. Přímý přenos závodu Paříž-Roubaix startuje na ČT sport a našem webu v neděli 10. 4. v 10:15.

Paříž-Roubaix
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Paříž-Roubaix se poprvé uskutečnilo ještě na sklonku devatenáctého století. Přízvisko Peklo severu si ovšem závod "vysloužil" až po první světové válce - sever Francie zůstal do vleklém konfliktu v dezolátním stavu a organizátorům, kteří chtěli cyklistické klání znovu obnovit, připomínal bránu do pekla. Nekonečné kilometry zákopů stály opuštěně vedle kráterů po bombách a mrtvých, zuhelnatělých stromů. Už v roce 1919 se ale na silnice s kostkovaným povrchem, které postavil před více než stoletím pro své armády Napoleon, vrátili závodníci. 

Kostky se staly synonymem pro Paříž-Roubaix, i když se samozřejmě nejedná o jediný závod, který se po nich jede. Jsou ovšem masivnější a pro závodníky náročnější, než jak tomu je tradičně o týden dřívě na závodě Kolem Flander. Srovnání nesnese ani Omloop Het Nieuwsblad nebo Gent-Wevelgem. Ikonické úseky jako Arenberg nebo Carrefour de l'Arbre nemají v cyklistickém seriálu paralelu.

O historii závodu čtěte více ZDE (//sport/ostatni/269232-peloton-si-projde-peklem-severu-vyhraje-znovu-cancellara). Paříž-Roubaix ve studiu ČT sport představil (//sport/ostatni/cyklistika/329912-peklo-severu-pred-startem-pariz-roubaix-nabidne-souboj-stybara-se-saganem/) rovněž komentátor Tomáš Jílek.

Letos na závodníky čeká celkem 257 kilometrů, zhruba pětina (52 km rozdělených do sedmadvaceti úseků) bude po kostkách. Prvním závažným testem pro favority bude tradičně březový les Arenberg, rozhodujícím se může ukázat patrně vůbec nejnáročnější úsek Carrefour de l'Arbre, po němž bude závodníkům zbývat do cíle v Roubaix už jen osmnáct kilometrů. Pokud do cíle dorazí pospolu skupinka jezdců, rozhodovat budou sprinterská kola na roubaixském velodromu.

Cancellara naposledy proti Boonenovi

Hlavním narativem závodu bude pochopitelně poslední střetnutí dvojice Boonen, Cancellara. Ta si v poslední dekádě závod, respektive období jarních klasik, podmanila - Boonen v Roubaix slavil první ze čtyř triumfů v roce 2005, jeho švýcarský rival slavil poprvé o rok později. Když Cancellara oznámil, že sezona 2016 bude jeho poslední, bylo jasné, že se Paříž-Roubaix stane historickým ročníkem. Odcházející legenda se tu pokusí o poslední velký úspěch.

Historii může přepsat "Torpedo Tom" Boonen, který se se čtyřmi triumfy dělí o vedoucí příčku tabulky vítězství s Rogerem de Vlaeminckem. Nutno však říci, že jeho forma už tu vrcholnou připomíná jen ve svých odlescích. Belgická legenda je sice stále "z úcty brána jako jednička stáje Etixx-Quick-Step", větší výkonnost ale na silnicích ukazují spíš Niki Terpstra, Matteo Trentin nebo Zdeněk Štybar. Etixx má nejkvalitnější soupisku, zpravidla ale doplácí na lapsy v taktice, případně koňské dávky smůly.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK/BELGA autor: YUZURU SUNADA

Se smůlou má své zkušenosti rovněž Peter Sagan, slovenský šampion druhých míst. Vyhrál Gent-Wevelgem a minulý víkend upláchl Cancellarovi v cyklistickém Monumentu Kolem Flander. Teprve se ale uvidí, jak si poradí s náročností terénu - jeho nejlepším umístěním bylo druhé místo z roku 2014.

Při absenci loňského vítěze Johna Degenkolba, který se stále zotavuje z následků tréninkové kolize ze začátku roku, bude nejsilnějším sprinterem Alexander Kristoff. Ačkoliv se hodně mluví o jeho slabší formě, ve Flandrech dojel čtvrtý a s jeho kvalitami se musí řadit mezi favority. Počítat se musí i s dvojicí Sep Vanmarcke a Lars Boom - obzvlášť pokud se potvrdí předpověď počasí, která hlásí značnou pravděpodobnost deště. Boom, jak známo, v podobných podmínkách vyhrál před dvěma lety etapu Tour de France, která se jela po kostkách Pekla severu.

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články