Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

König dojel ve skupině uprchlíků a přiblížil se celkově sedmé příčce

Burgos (Španělsko) – Již jen devět vteřin zaostává za celkovou sedmou příčkou na španělské Vueltě Leopold König. Český cyklista v 17. etapě dorazil v první skupině uprchlíků a obsadil devatenácté místo. Vedení udržel Ital Vicenzo Nibali, který do cíle v Burgosu dojel stejně jako většina favoritů v čelní skupině. Z premiérového vítězství na Grand Tour se radoval Bauke Mollema.

Peloton v Pyrenejích
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Liz

Šestadvacetiletý nizozemský cyklista v závěrečném kilometru využil taktizování spurtérů ve skupině, nastoupil a minimální náskok uhájil až do cíle. Až za ním dosprintoval vyhlášený rychlík Evald Boasson Hagen, Max Richeze či Fabian Cancellara.

"Vedení týmu nás varovalo, že přibližně 25 kilometrů před cílem může být nebezpečný úsek, kde se to může kvůli větru roztrhat. A přesně to se stalo," řekl vítězný jezdec stáje Belkin o nástupu, který vyvolaly týmy Movistar a Saxo-Tinkoff.

Z elitní desítky chyběli v čelní asi třicetičlenné skupině pouze Pinot a Domenico Pozzovivo. Oba nabrali ztrátu 1:31 minuty, stejně jako druhý Čech v pelotonu Jan Bárta, Pozzovivo tak přišel o páté místo, na které se posunul dnes desátý Nicolas Roche.

"My jsme měli v přední skupině tři nebo čtyři kluky, takže jsme na tom byli docela dobře. Já pak čekal na správný okamžik a asi 500 metrů před cílem jsem vystřelil a neohlížel se, dokud jsem nebyl asi 50 metrů od pásky," popsal rozhodující chvíle závodu Mollema, jenž dosud získával uznání hlavně coby vrchař.

Úřadující šampion Gira d'Italia Nibali má v čele průběžného pořadí dál náskok 28 sekund před Američanem Christopherem Hornerem. Třetí Alejandro Valverde ze Španělska ztrácí 1:14 minuty, König na osmém místě zaostává o 6:17.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 17. etapa:

1. Mollema (Niz./Belkin) 4:44:28 hod., 2. Boasson Hagen (Nor./Sky), 3. Richeze (Arg./Lampre), 4. Farrar (USA/Garmin), 5. Cancellara (Švýc./RadioShack), 6. Bole (Slovin./Vacansoleil), 7. Paolini (It./Kaťuša), 8. Voss (Něm./NettApp-Endura), 9. Herrada (Šp./Movistar), 10. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff), ...19. König všichni stejný čas, 77. Bárta (oba ČR/NettApp-Endura) -1:31.

Průběžné pořadí: 1. Nibali (It./Astana) 68:50:29, 2. Horner (USA/RadioShack) -28, 3. Valverde (Šp./Movistar) -1:14, 4. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -2:29, 5. Roche -3:43, 6. Pozzovivo (It./AG2R) -5:09, 7. Pinot (Fr./FDJ.fr) -6:08, 8. König -6:17, 9. S. Sánchez (Šp./Euskaltel) -7:33, 10. Kangert (Est./Astana) -10:52, ...99. Bárta -2:33:44.

Je nám líto, video expirovalo.
Vuelta 2013
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články