Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

K bronzu bylo daleko. Štafeta byla na úvod MS v cyklokrosu osmá, vyhráli domácí Nizozemci

Na úvod mistrovství světa v cyklokrosu v nizozemském Hoogerheide brala česká smíšená štafeta osmé místo, za sebou zanechala jen reprezentace Polska a Švédska. Z triumfu se radovali Nizozemci před Brity a Belgičany. O víkendu šampionát pokračuje individuálními závody, přímé přenosy sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Ryan Kamp slaví nizozemský triumf
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Simon Wilkinson

Sestava národního týmu ve složení Michael Boroš, Vanda Dlasková, Matyáš Fiala, Kateřina Hladíková, Václav Ježek, Kristýna Zemanová ztratila ve více než čtyřicetiminutovém závodě na bronzovou Belgii 81 sekund, manko na vítězné Nizozemce měli Češi takřka dvouminutové.

"Doufali jsme, že bychom mohli být o něco výše. Je to škoda, ale tady jsou prostě všichni silní a je strašně těžké se prosadit i v téhle disciplíně," řekl Boroš.

"Je to prostě sport. V týmu nás bylo šest, každému se nějak jelo a nějak se cítil. Určitě na sebe nebudeme koukat nějak vražedně. Přijímáme to tak, jak to je. Myslím, že pro každého z nás je přece jen důležitější ten individuální závod, který každého z nás čeká až během nadcházejícího víkendu," doplnila Zemanová.

Je nám líto, video expirovalo.
Začalo cyklokrosové MS v Hoogerheide

Právě devatenáctiletá Zemanová, republiková šampionka, která se představí v neděli v závodě žen do 23 let, pomohla na pátém úseku štafetě k posunu z devátého místa na osmé poté, co z úplného chvostu vytáhl český tým Fiala.

Zatímco loni, kdy se jel štafetový závod v americkém Fayetteville jako testovací, s ohledem na potíže s koronavirem startovalo vždy jen kvarteto jezdců a triumf slavili Italové, tentokrát se již bojovalo naplno o medaile se šesti závodníky, z nichž každý měl zastupovat jednu věkovou kategorii. Češi nemají nikoho pro závod v ženské elitě, proto nastoupily dvě "třiadvacítkářky" Zemanová a Hladíková.

Nizozemci při cestě za zlatem vedli hned od prvního úseku a na prvním místě zůstali také při všech dalších předávkách. Tibor del Grosso, Guus van den Eijnden, Lauren Molengraafová, Leonie Bentveldová, Fem van Empelová a Ryan Kamp zvládli celkem 18,7 kilometru v čase 42:05, Britové na ně ztratili 31 sekund.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Hoogerheide (Nizozemsko):

Smíšená štafeta: 1. Nizozemsko (Del Grosso, Van den Eijnden, Molengraafová, Bentveldová, Van Empelová, Kamp) 42:05, 2. Británie -31, 3. Belgie -33, ...8. Česko (Ježek, Hladíková, Dlasková, Fiala, Zemanová, Boroš) -1:54.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články