Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Jiná možnost nebyla. Kreuziger převzal cenu za přínos cyklistice

Praha - Pro Romana Kreuzigera byla letošní sezona bezesporu vyvedená, on sám ji pak označuje jako restartovací. V týmu Saxo-Tinkoff dostal stabilní pozici, vyhrál jarní klasiku Amstel Gold Race a po boku Alberta Contadora v létě absolvoval jubilejní ročník Tour de France. Nyní se po skončení sezony Kreuziger dočkal ocenění, když převzal Cenu nesoucí jméno dlouholetého televizního komentátora Roberta Bakaláře. Kromě něho byla oceněna i Česká spořitelna, a to za dlouhodobou podporu cyklistiky - ta trvá již dvacet let a zahrnuje mimo jiného i partnerství cyklistického podniku Pražské schody.

Roman Kreuziger převzal Cenu Roberta Bakaláře
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Těžko říci, který z Kreuzigerových letošních úspěchů je výraznější. Vítězství na klasice Amstel Gold Race je bezesporu velmi výrazné, na druhou stranu celkově páté místo na Tour de France (ještě k tomu v jubilejním ročníku) musí logicky stát hodně vysoko. Tím spíše, když český jezdec šlapal velkou většinu závodu s Albertem Contadorem, kterého tahal do kopců a pomáhal mu držet krok se závodníky stáje Sky. To se nakonec zcela nepodařilo, přesto se o Kreuzigerovi v cyklistickém světě mluvilo velmi kladně. A ačkoliv závěr sezony už nebyl zcela vydařený (odstoupení z Vuelty, absence na MS vinou nemoci), Kreuziger se v letošním roce etabloval na špičce světového pelotonu. Ostatně podobný pocit z jezdcových výkonů měli i organizátoři Ceny Roberta Bakaláře.

"Nebylo co řešit. Roman dělá české cyklistice každoročně skvělou reklamu a letošní sezonu měl vynikající. Postaral se o nejlepší český výsledek na nejslavnějším závodě světa. To, co předvedl, bylo obdivuhodné," uvedl Roman Čermák z pořadatelského sdružení Bike for Life.

Roman Kreuziger:

"Neřekl bych to tak, že šlo o můj nejlepší rok v kariéře. Ta sezona byla po dvou předchozích složitějších taková restartovací. Zase jsem se trochu nastartoval, cítím se lépe a doufám, že na ni budu moct příští rok zase navázat a naopak třeba ještě něco zlepšit."

Sám Kreuziger po převzetí spíše oceňoval a vzpomínal na postavu Roberta Bakaláře, který byl s cyklistikou po dlouhá a dlouhá léta neodmyslitelně spjatý. "Jsem za tu cenu hrozně rád. A že se takhle vzpomíná na Roberta, protože si myslím, že toho pro cyklistiku hrozně moc udělal. Je důležité, že jeho jméno zůstane nejen v myslích těch starších generací, ale rovněž v těch nastávajících generacích cyklistů a budou si ho připomínat," nezapomněl uvést Kreuziger.

Rozdíl mezi bývalou stájí  Astana a současnou Saxo-Tinkoff (přičemž situace mezi jednotlivými vlastnickými subjekty není momentálně příliš přehledná a nedá se s jistotou určit, v jaké podobě bude právě Saxo-Tinkoff fungovat v příštím ročníku). "Nerad mluvím nějak špatně o předešlých týmech, nicméně atmosféra v tomto týmu je úplně jiná a to samo o sobě stačí," prohlásil sedmadvacetiletý rodák z Moravské Třebové. Ačkoliv hlavní sponzor Tinkoff Bank dost možná s podporou Saxa skončí, Kreuziger si se situací nechce příliš lámat hlavu. "Odlétám příští středu a je to do 2. prosince, takže už brzy to zase začne," uvedl.

Začínám se už připravovat, říká Kreuziger

Cena udělovaná za přínos a propagaci české cyklistiky letošní rok završila. "Jsem za tu cenu hrozně rád, nicméně teď už je to období slavností a různých podobných akcí u konce a je potřeba zase začít trénovat a připravovat se. Něco už jsme s trenérem dohromady dali. Na prvním soustředění na Kanárských ostrovech si sedneme se všemi sportovními řediteli týmu a ty plány se tam upřesní a dají dohromady," nastínil Kreuziger.

Bude hlavním bodem Tour de France? "Těžko říkat něco dopředu. Nějaký program mám stanovený, už ho vím, ale zveřejníme ho určitě až po tom upřesnění. Mohlo by to být někdy kolem Vánoc. Takže nelze prozrazovat ani konkrétní cíle do té sezony," odmítl Kreuziger cokoliv prozradit.

Je nám líto, video expirovalo.
Roman Kreuziger převzal Cenu Roberta Bakaláře

Složité období pro cyklistiku by Kreuzigera výrazněji postihnout nemělo

Po podpisu tříleté smlouvy s týmem Saxo-Tinkoff s platností do roku 2015 je jedním z těch, kteří se nemusejí bát o nejbližší budoucnost. "I když člověk smlouvu má, vnímá tu nelehkou situaci v cyklistice, protože spousta jeho týmových kolegů nebo i lidí z okolí má problém něco sehnat. Je to určitě jeden z těch složitějších roků, ale myslím, že to nemůže být napořád. Doufejme, že to je jen letošek a příští rok bude zase lépe."

Mezi těmi, kteří shánějí angažmá, je i český kolega František Raboň. "U nás je jedno volné místo pro klasikáře na kostky, což Franta určitě není. Týmy jsou hodně plné a rozpočty se snižovaly, takže místo těch 30 závodníků, což je maximum v ProTour, bude mít spousta týmů to minimum 23 až 25 závodníků. Místa kolikrát jsou, ale nejsou na to finance," podotkl Kreuziger. "Když vezmete 20 týmů ProTour a z každého jich pět chybí, je to sto lidí bez místa," připomněl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články