Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Hvězdou teplického závodu horských kol bude slovenský mistr světa Sagan

Teplice - Úřadující mistr světa ze silničního závodu s hromadným startem Peter Sagan bude obrovským lákadlem pro cyklistické fanoušky v sobotním závodě Českého poháru horských kol v Teplicích. Šestadvacetiletá spurtérská hvězda si chce otestovat své schopnosti v terénu před olympiádou v Riu de Janeiro.

Peter Sagan
zdroj: ČTK/PA autor: Pete Goding

Sagan se do terénu vrací po delší době, ale má s ním zkušenosti. Mezi juniory se stal na horském kole mistrem světa i Evropy a ve stejné kategorii má také stříbro z MS v cyklokrosu.

Ačkoliv to sám oficiálně nepotvrdil, mohl by kromě startu na silnici pod pěti kruhy usilovat i o místo v závodě cross country, v němž bude zlato z Londýna obhajovat Jaroslav Kulhavý.

První Saganův závodní start mezi bikery však ve Štýrském Hradci o minulém víkendu nedopadl ideálně. Pohyboval se průběžně okolo páté příčky a bavil diváky, ale jeho snahu zhatil pád. Skončil jen odřeninami bez zlomenin.

"Neutrpěl jsem vážné zranění. Do závodu se dám do pořádku a určitě řádně potrénuju, aby můj konečný výsledek byl výrazně lepší než v Rakousku. Pády patří k cyklistice. Nemají mě zastavit, ale motivovat," hlásil Sagan odhodlaně.

Je nám líto, video expirovalo.
Český pohár bikerů ozdobí hvězdný Sagan

Závod kategorie C1, který je druhým v pořadí seriálu, dostal se Saganovým startem zcela nový rozměr. Jezdec stáje Tinkoff, jenž patří mezi nejatraktivnější hvězdy profi pelotonu svým stylem i image, odstartoval ohlášením své účasti Saganománii.

"Takový zájem a šílenství jsme tady dlouho nezažili. Slyšel jsem, že v Drážďanech se baví o tom, že 60 kilometrů nedaleko bude závodit Sagan, že Němci přijedou," uvedl ředitel závodu Petr Hejduk. "Je to až neuvěřitelné. Jako kdyby se tady jely motorky a dorazil Valentino Rossi," přirovnával Hejduk.

Stájový kolega českého profesionála Romana Kreuzigera loni v USA vyhrál závěrečným útokem mistrovství světa. Jeho triumf na Slovensku připomíná i nedávno vydaná poštovní známka. Začátkem dubna vyhrál po sólovém úniku jubilejní 100. ročník cyklistické klasiky Kolem Flander.

Kromě jednorázových závodů sbírá Sagan úspěchy především v jednotlivých etapách. Čtyřikrát vyhrál etapu na Tour de France i na Vueltě. Ze "Staré dámy" si poslední čtyři roky odnesl pokaždé zelený trikot pro nejlepšího sprintera. Navíc svými kousky často baví diváky, i proto je v silničním pelotonu velmi žádaným artiklem.

V současném týmu má sice smlouvu do roku 2017, ale při nejistotě ohledně dalšího působení vlastníka stáje Olega Tiňkova se probírají možnosti jeho příštího angažmá. A slovenský cyklista si podle všeho dobře uvědomuje, jak cenná může značka 'Sagan' být - podle spekulací má žádat až šest milionů eur ročně. Pokud by někdo kývl, bude nejdražším cyklistou světa.

Hlavní závod, se Saganem ve startovním poli, se pojede na 4,4 kilometru dlouhém okruhu po městských cestách. Trať vede centrem lázeňské čtvrti Teplic, Zámeckou zahradou a parkem Letná. Převýšení jednoho okruhu je 95 metrů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články