Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hačecký dojel při své premiéře ve scratchi na MS šestý

Londýn - Vojtěch Hačecký obsadil na úvod mistrovství světa v dráhové cyklistice v Londýně šesté místo ve scratchi. Zvítězil Španěl Sebastián Mora. V týmovém sprintu triumfovala mezi muži trojice z Nového Zélandu, ženské finále sice na dráze vyhrály Číňanky, jejich porušení pravidel však přihrálo zlato jejich sokyním z Ruska. Stíhací závod vyhrála Australanka Rebecca Wiasaková.

Sebastian Mora Vedri v cíli závodu ve scratchi
zdroj: Reuters autor: Matthew Childs

Osmadvacetiletý Hačecký měl na olympijské dráze v Londýně původně startovat pouze v madisonu ve dvojici s Martinem Bláhou, až v předvečer startu zaskočil za původně nominovaného Ondřeje Vendolského. A při své premiéře na MS v této disciplíně si vedl nad očekávání.

"Šel jsem do závodu s defenzivní taktikou. Scratch jsem jel na mistrovství světa poprvé. Nevěděl jsem, jak se bude závod vyvíjet. Čekal jsem, že se pojede rychle, a snažil se v první půli co nejvíc pošetřit. Doplatil jsem na to," posteskl si přes výborné umístění Hačecký.

Zisk okruhu si připsal vždy až ve druhé skupině. "Přijel jsem posekaný do balíku. A první skupina odjížděla znovu. V závěru mi bohužel došly síly. Byl jsem rád, že jsme udělali rundu navíc. Jak jsme však přijeli do balíku, zastavily se mi nohy. Už jsem neměl na to, abych spurtoval o medaili. Většina favoritů skončila za mnou, proto mohu být spokojený," popsal Hačecký, který porazil i obhájce titulu Lucase Lisse z Německa.

Je nám líto, video expirovalo.
Hačecký šestý ve scratchi na MS - sestřih závodu

Zlato z týmového sprintu si podle očekávání vyjeli Novozélanďané Ethan Mitchell, Sam Webster a Eddie Dawkins. V závodě žen přišel velký zvrat od zeleného stolu. Číňanky Kung Ťin-ťie a Čung Tchien-š' sice předčily Rusky, jenže byly posléze diskvalifikovány za nepovolené střídání a titul připadl dvojici Darja Šmelevová, Anastasia Vojnovová.

Wiasaková dokázala uhájit zlato z loňska s velkým přehledem, když ve finále stíhacího závodu na 3000 metrů předčila Polku Malgorzatu Wojtyrovou o téměř osm sekund.

Výsledky mistrovství světa v dráhové cyklistice:

Scratch mužů: 1. Mora (Šp.), 2. Prado (Mex.), 3. Imhof (Švýc.), ...6. V. Hačecký.

Týmový sprint mužů - finále: Nový Zéland (Mitchell, Webster, Dawkins) 43,257 - Nizozemsko 43,469, o 3. místo: Německo 43,536 - Francie 43,577.

Stíhací závod žen - finále: Wiasaková (Austr.) 3:34,099 - Wojtyrová (Pol.) 3:41,904, o 3. místo: Foremanová-Mackeyová (Kan.) 3:36,055 - Winderová (USA) 3:39,902.

Týmový sprint žen - finále: Rusko (Šmelevová, Vojnovová) 32,679 - Čína diskvalifikována, o 3. místo: Německo 32,740 - Austrálie 32,871.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články