Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Greipel ve finiši porazil domácí sprintery Nizzola a Modola

Sulmona (Itálie) - André Greipel získal na Giro d'Italia svou druhou etapu. V hromadném sprintu, do něhož vinou defektu nemohl zasáhnout Marcel Kittel, předčil svou italskou konkurenci Giacoma Nizzola a Sachu Modola. Jde rovněž o třetí triumf v řadě pro Greipelovu stáj Lotto-Soudal. V celkovém pořadí k žádné změně nedošlo.

Giro d'Italia
zdroj: ČTK/AP autor: Claudio Peri

Sedmá etapa byla od počátku zamýšlena jako další sprinterský test a v myslích fanoušků bylo logicky jediné jméno  Marcel Kittel. Jak se však v průběhu dne ukázalo, problémem se pro německého sprintera stala vrchařská prémie čtvrté kategorie Valico della Somma, která rozdělila peloton. Na prémii se šlo čtyřicet kilometrů před cílem ve Folignu  Kittelovi sice trvalo patnáct kilometrů, než svůj odstup, který ve stoupání nabral, stáhl, ovšem nakonec se mu to i díky práci jeho týmových kolegů podařilo.

Vepředu v tu dobu stále paběrkoval zbytek denního úniku, přesněji poslední zbylý závodník Stefan Küng z BMC. Jeho šance ale od počátku byla minimální, neboť etapový triumf si nikdo po zkušenosti z předchozího dne, kdy ve stoupání udržel svůj náskok Tim Wellens, nechtěl nechat ujít. Sedm kilometrů před cílem přišel pro Künga rychlý konec, jeho den byl u konce.

Vše se tedy začalo chystat na velice technické finále ve Folignu s třemi ostrými zatáčkami v závěrečných kilometrech, kde se závod naposledy zastavil před dvěma lety, kdy triumfoval Nacer Bouhanni. Mezi ostatní favority se kromě Kittela řadil jeho krajan André Greipel, Arnaud Démare z Francie nebo italská jednotka Elia Viviani, Giacomo Nizzolo a Sacha Modolo.

Pět kilometrů před finišem však přišla malá katastrofa pro Kittela, kterého vyřadil technický problém, a do boje o vítězství zasáhnout nemohl. Tým Lotto-Soudal rozjel pro svého lídra Greipela famozní sprint, zkušený Němec sice záhy ztratil výhodnou pozici, ale jako by z ničeho nic se objevil na značce dvou set metrů a dokázal ve finiši předčit konkurenci. Až za jeho zády zůstali druhý Nizzolo a třetí Modolo. V hlavním poli za nimi dokončili i všichni hlavní favorité.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 7. etapa (Sulmona - Foligno, 211 km):

1. Greipel (Něm./Lotto) 5:01:08, 2. Nizzolo (It./Trek-Segafredo), 3. Modolo (It./Lampre), 4. Ewan (Austr./Orica), 5. Battaglin (It./LottoNL), 6. Trentin (It./Etixx-Quick-Step), 7. Porsev, 8. Catevič (oba Rus./Kaťuša), 9. Ruffoni (It./Bardiani Valvole), 10. Viviani (It./Sky) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Dumoulin (Niz./Giant) 29:23:23, 2. Fuglsang (Dán./Astrana) -26, 3. Zakarin (Rus./Kaťuša) -28, 4. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) -35, 5. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -38, 6. Valverde (Šp./Movistar), 7. Ulissi (It./Lampre) oba -41, 8. Nibali (It./Astana) -47, 9. Sivcov (Běl./Dimension Data) -49, 10. Urán (Kol./Cannondale) -51.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články