Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Grand Tour překvapení startuje. Kdo si brousí zuby na Vueltu?

S jediným Čechem a spoustou favoritů odstartuje v sobotu na Costa Blanca španělská Vuelta. Závěrečná Grand Tour sezony má pověst nejméně předvídatelného závodu, kde o zásadní zvraty nebývá nouze. Bude tomu tak i letos, kdy mezi největší favority patří Primož Roglič, Miguel Ángel López a Nairo Quintana?

Vuelta 2019
zdroj: ČTK/EFE autor: JAVIER LIZON

Maraton silniční cyklistické sezony graduje a na program se dostává třetí Grand Tour. Španělská Vuelta se často ocitá v pozadí – přichází až po Tour de France, jednoznačném vrcholu, a pro mnoho závodníků bývá "jen" jakousi cenou útěchy. Zároveň však jde obvykle také o nejméně předvídatelný ze trojice slavných závodů. Na Vueltě propuká anarchie.

Tak jako v roce 2015, kdy se Tom Dumoulin během tří týdnů přetavil z časovkářského specialisty na neústupného závodníka na celkové pořadí. Italský soupeř Fabio Aru jej tehdy porazil až v předposlední etapě. Nebo o rok později, kdy útok Naira Quintany a Alberta Contadora v nečekaném místě zničil šance Chrise Frooma.

Koneckonců o překvapení nebyla nouze ani v loňském roce, kdy na závěrečné pódium vystoupala trojice mladých závodníků: Simon Yates, Enric Mas a Miguel Ángel López. Dva z nich (Yates a Mas) svá loňská umístění obhajovat nebudou, zato López je zpátky a patří k hlavním favoritům závodu. Kdo si tedy brousí zuby na červený dres pro vítěze?

López přijíždí jako lídr vždy silné Astany, v níž místo nakonec překvapivě nezbylo na Jana Hirta. Český jezdec se startem dlouho počítal, zřejmě však doplatil na to, že po sezoně barvy kazašské stáje opustí. Lópezovi tak podobně jako na Giru pomáhat nebude, kolumbijský vrchař ale i tak bude mít silnou podporu v čele s Jakobem Fuglsangem a bratry Izagirry.

Alejandro Valverde
zdroj: ČTK/EFE autor: JAVIER LIZON

Vuelta je španělskou záležitostí, a tedy zásadní událostí pro největší domácí stáj: Movistar. Stáj Eusebia Unzuého chtěla stejně jako na Tour vyrazit s trojlístkem velkých jmen, v tomto případě Nairo Quintana, Alejandro Valverde a Richard Carapaz. Pád na nedělním kritériu však bohužel ze hry vyřadil posledního jmenovaného, vítěze letošního Gira Carapaze.

Ekvádorec utrpěl odřeniny a je řádně potlučený, jeho místo musel zaujmout náhradník. Movistar je tak oslabený o mimořádné zjevení letošní sezony, na druhou stranu taktika mnoha lídrů má také své minusy – na letošní Tour sice tým měl tři závodníky mezi nejlepšími deseti, ale nejlépe na tom byl až šestý Mikel Landa.

Movistar v každém případě bude udávat závodu tempo. Druhé housle ale rozhodně nebude chtít hrát další mimořádně silný tým, nizozemské Jumbo-Visma. To přijíždí s Primožem Rogličem coby lídrem a Stevenem Kruijswijkem v roli superdomestika. Pohled do sestavy navíc prozradí i další známá jména: pojede také Robert Gesink a George Bennett.

Nizozemci se v posledních letech vypracovali do pozice týmu, který řádně zatápí dříve dominantnímu Ineosu. Na letošní Vueltě budou moci dokázat, zda jsou připraveni vystoupat na nejvyšší stupínek, zvlášť když například právě Ineos přijíždí "pouze" s Tao Geogheganem Hartem a Woutem Poelsem.

Esteban Cháves
zdroj: ČTK/EFE autor: JAVIER LIZON

Další favorité? Silně se jeví soupiska amerického EF Education First, který stejně jako v červenci na Staré dámě povede Rigoberto Urán. Po ruce bude mít Tejaye van Garderena, který Tour po pádu nedokončil, a také své mladé šikovné krajany Sergia Higuitu a Daniela Martíneze. Právě Kolumbijců bude letos na Vueltě dokonce jedenáct.

Jedním z nich je i lídr Mitcheltonu-Scott Esteban Cháves, který tu ve svém nejlepším roce (2016) dokázal dojet třetí. Po zdravotních problémech je usměvavý závodník, který měří jen 164 centimetrů, konečně zpátky v důležité roli. Bude to právě on, kdo uspěje z početné jihoamerické výpravy?

Cháves bude doufat, že neztratí už hned v úvodní den závodu, týmové časovce v Torrevieja na pobřeží Costa Blanca. Vuelta poté nemá podobnou dynamiku jako Tour de France, kdy přejezdové etapy ukrajují čas mezi Alpami a Pyrenejemi. Horské vrcholy jsou ve Španělsku dány jinak a přichází nahodileji.

Na peloton letos čeká třeba náročný sedmý den se závěrečným stoupáním (4 kilometry a 12 procent) na Mas de la Costa, kde před třemi lety na etapový triumf málem dosáhl Leopold König. Složitý bude i den číslo třináct s výstupem na Los Machucos – zde před dvěma lety (i když až dodatečně po diskvalifikaci původního vítěze) naposledy vyhrál Contador.

Rozhodovat by se pak mělo v severní části Španělska v Asturias, kde přijdou velmi těžké etapy patnáct a šestnáct. Vítěz tak bude muset zvládnout klasicky náročný program, kdy žádný den nebude zadarmo. Samotné, již sprinterské, finále bude na programu v Madridu. Letošní Vuelta se v hlavním městě uzavře 15. září. Kdo bude mít na tváři ten největší úsměv?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články