Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Giro dorazilo do Messiny. Spurt v rodném městě Nibaliho vyhrál Démare, Cavendish a Ewan odpadli

Pátou etapu Giro d'Italia vyhrál v hromadném finiši v Messině francouzský spurter Arnaud Démare. Sprintu se v rodném městě Vincenza Nibaliho nezúčastnila sprinterská esa Mark Cavendish a Caleb Ewan, kteří odpadli z pelotonu v polovině etapy ve stoupání Portella Mandrazzi a už se nedokázali vrátit zpět do hlavního pole. V růžovém dresu zůstává Juan López, který se do čela dostal po úterním výšlapu na Etnu. 

Je nám líto, video expirovalo.
Pátou etapu Gira vyhrál ve sprintu Démare

Jezdec stáje Groupama-FDJ Démare ve finiši v sicilské Messině porazil Kolumbijce Fernanda Gaviriu, třetí skončil domácí Giacomo Nizzolo. Růžový dres lídra uhájil španělský jezdec Juan Pedro López.

Dlouhé dvacetikilometrové stoupání na horskou prémii druhé kategorie dnes zhruba v polovině etapy ukončilo naděje řady elitních spurterů. Tempo neudrželi mimo jiné Marc Cavendish, vítěz třetí etapy v Maďarsku, či Caleb Ewan.

Mezi odpadlíky byl i Démare, za podpory stájových kolegů se ale dokázal dotáhnout zpět do hlavního pelotonu a závěrečný spurt v Messině, rodišti italské hvězdy Vincenza Nibaliho, ovládl. Šestým etapovým triumfem na Giru vyrovnal francouzský rekord legendárních jezdců Jacquese Anquetila a Bernarda Hinaulta.

S hlavním pelotonem ve stejném čase jako vítěz dojel do cíle poslední sicilské etapy i Jan Hirt, který byl klasifikován na 70. místě. Přímo po dojezdu cyklisté zamířili na trajekt, který je přepraví na kontinent. Ve čtvrtek peloton čeká šestá etapa na 192 km dlouhé trase mezi městy Palmi a Scalea.

Právě v Messině Nibali také oficiálně oznámil, že ukončí po sezoně kariéru. "Bylo to hodně emotivní jet tady v Messině, kde žiju, mám rodinu a přátele. Byl to pro mě náročný den. Dlouho jsem na tuhle etapu čekal. Je to moje město, kde to všechno začalo. Jedu Giro naposledy," řekl Nibali, který italskou Grand Tour vyhrál v letech 2013 a 2016. Na Tour triumfoval v roce 2014 a Vueltu ovládl v roce 2010.

Na slavných třítýdenních závodech posbíral "Žralok z Messiny" i patnáct etapových prvenství. "Tohle je moje poslední Giro a poslední sezona. Je načase to ukončit. Dlouho jsem tomu dával hrozně moc, je ta pravá chvíle," dodal se slzami v očích.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 5. etapa (Catania - Messina, 174 km):

1. Démare (Fr./Groupama-FDJ) 4:03:56 2. Gaviria (Kol./SAE Team Emirates), 3. Nizzolo (It./Israel-Premier Tech), 4. Ballerini (It./Quick-Step-Alpha Vinyl), 5. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty-Gobert), 6. Bauhaus (Něm./Bahrajn Victorious), 7. Dainese (It./DSM), 8. Tesfatsion (Erit./Drone Hopper-Androni Giocattoli), 9. Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 10. Consonni (It./Cofidis), ...70. Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. López (Šp./Trek-Segafredo) 18:21:03, 2. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) -39, 3. Taaramäe (Est./Intermarché-Wanty-Gobert) -58, 4. S. Yates (Brit./BikeExchange-Jayco) -1:42, 5. Vansevenant (Belg./Quick-Step-Alpha Vinyl) -1:47, 6. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -1:55, 7. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -1:58, 8. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -2:00, 9. Porte (Austr./Ineos Grenadiers) -2:04, 10. Bardet (Fr./DSM) -2:06, ...24. Hirt -3:16.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články