Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Froome: Cyklistika je teď možná vůbec nejčistším sportem

Paříž/Aalst - Čerstvý vítěz "Staré dámy" pronesl možná troufalý výrok. Cyklistika je v současnosti podle britského šampiona Tour Chrise Frooma nejspíš tím nejčistším sportem. Své tvrzení opírá o přísný systém dopingových kontrol, jimž jsou jezdci podrobováni.

Chris Froome
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

"Způsob, jakým testování probíhá a jak to nyní chodí v našem sportu, je opravdu velmi striktní. Každý jezdec má biologický pas, kde je možné vidět naměřené hodnoty téměř měsíc po měsíci," uvedl britský cyklista pro Reuters.

Ačkoliv osmadvacetiletý závodník stáje Sky nemá žádný dopingový škraloup z minulosti, kvůli jeho skvělým výkonům během letošní Tour se vyrojily rovněž pochybnosti. Podle některých hlasů nelze podobné výkony předvádět bez pomoci zakázaných látek. Froome podobné řeči rázně odmítá, ale chápe je.

Chris Froome o testování na doping:

"Lidé nemají ponětí, kolik testů absolvujeme. Jsem si natolik jistý, že si dovolím tvrdit, že cyklistika musí být v této době jedním z nejčistších sportů, ne-li tím úplně nejčistším. A to jen proto, jak je vše hlídáno a kontrolováno."

"Přidalo to závodu zase jiný aspekt. Nepřemýšleli jsme pak jen o závodě a výzvách, které představuje, ale také o tom, jak mimo kolo bude potřeba zodpovídat podobné otázky. Chápu je, ve spojitosti s érou Lance Armstronga je to normální. Já jsem ale rád, že jsem na ně mohl odpovědět a ukázat lidem, že náš sport se změnil," uvedl Froome, jenž se stal druhým britským vítězem po loňském triumfu Bradleyho Wigginse.


Kritérium v Aalstu vyhrál ani ne 24 hodin po dojezdu Tour

Necelých 24 hodin po zpečetění triumfu na třítýdenní Tour de France vyhrál i kritérium v belgickém Aalstu. Pondělní závod ve žlutém trikotu šampiona Tour a 90 kilometrů zvládl v čase 2:02:26 hodiny.

Ačkoli měl v nohou odjetých téměř 3 500 kilometrů během tří týdnů, zvládl i spurt s australským týmovým kolegou z týmu Sky Richiem Portem. Třetí dojel se ztrátou tří sekund Ital Matteo Trentin. "Bylo to jiné než v Paříži, docela rychlé, ale taky výborná atmosféra," řekl Froome po závodu, který sledovalo 50 tisíc diváků.

Chris Froome si v neděli vychutnával šampaňské a v pondělí už jel kritérium v Belgii
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Cipriani

Přiznal, že před kritériem moc nespal. "Po oficiálních oslavách na Champs-Élysées jsme měli týmovou party, byl jsem v posteli v půl šesté ráno," prozradil Froome.

Několik jeho soupeřů z Tour jelo v pondělí jiné kritérium v nizozemském Boxmeeru, kde vyhrál šestý muž Tour de France a domácí favorit Bauke Mollema.

Roman Kreuziger, jenž se celkově pátým místem v Paříži postaral o historické české maximum, se představí na středečním kritériu v rakouském Welsu. Po něm se rozhodne, jestli v sobotu pojede španělský jednorázový závod Clásica San Sebastian. "Rakousko by byl dobrý trénink, už jsem to takhle absolvoval několikrát," uvedl Kreuziger na svém webu. O dalším programu zatím jasno nemá, což by se mělo změnit v příštím týdnu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články