Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Evenepoel se takticky vzdal růžového dresu. Novým lídrem Gira je Nor Leknessund

Jeden třiadvacetiletý cyklista o průběžné vedení Gira přišel, druhý jej získal. Remco Evenepoel potvrdil svá slova a ve čtvrté etapě se takticky vzdal vedení na italském závodě. To od něj přebírá jeho vrstevník Andreas Leknessund, na kterého Evenepoel ztrácí 28 vteřin. Mladý Nor v závěru z úniku bojoval o triumf, ale ve sprintu prohrál s Aurélienem Paret-Peintrem z Francie.

Je nám líto, video expirovalo.
4. etapu Gira vyhrál Paret-Peintre

Remco Evenepoel v minulých dnech prohlásil, že by se růžového dresu raději vzdal a nemusel jej neustále hájit už od prvního dne letošního Gira. Pro jeho domestiky to znamenalo několik věcí, především jak najít vhodného adepta na to, aby od Belgičana vedení převzal. Nesměl být příliš silný, aby měl Evenepoel možnost se do růžového dresu vrátit, až uzná za vhodné.

Nesměl ovšem být ani příliš "slabý", aby tzv. maglia rosa byl schopen alespoň několik dní udržet. I díky tomuto dilematu se začátek etapy zvrhnul v frenetickou "přestřelku" mezi cyklisty, kteří se pokoušeli dostat do úniku. Hodně aktivní byli například Stefan Küng nebo Ben Healy, kuriózně se ale ani jeden z nich do čelní skupiny nedostal.

Únik nakonec čítal sedm jmen a nechyběla v něm hvězda jako Warren Barguil nebo norský mladík Andreas Leknessund, který měl zase nejlepší pozici k tomu převzít od Evenepoela růžový dres (+1:40). Za nimi se na čelo pelotonu zařadil Josef Černý a jel v hustém dešti tempo desítky a desítky kilometrů. Pod závěrečným stoupáním Colle Molella (4,4 km / 8,8 %) dělal odstup hlavní skupiny čtyři minuty.

A klesal dolů, ale ne dostatečně, aby favorité z hlavní skupiny ještě mohli uprchlíky chytit. Leknessund skutečně zaútočil a držet se jej dokázal pouze Francouz Aurélien Paret-Peintre. Sedmadvacetiletý Francouz pak na chvíli odpadl, ale v závěru na tříkilometrové plošině u Lago Laceno chytil druhý dech a ve finiši Nora přespurtoval.

Peloton dorazil s mankem dvou minut a Evenepoel splnil, co slíbil. Leknessund je prvním Norem po dvaačtyřiceti letech, který vede Giro d'Italia. "Zkusil jsem to úplně naplno, a dokonce jej i utrhl, ale dokázal mě znovu dohonit. Nohy mě bolely tak strašně moc... Že jsem v růžovém, to je samozřejmě ohromně speciální," hodnotil v cíli.

Evenepoel tedy padá na druhé místo, kde na Leknessund ztrácí 28 vteřin. Třetí je Paret-Peintre s mankem rovné půlminuty. "Věděl jsem, že v závěru budu rychlejší. Ale on má nyní růžový dres, takže jsou všichni spokojení," usmíval se Francouz v cíli.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 4. etapa (Venosa - Lago Laceno, 175 km):

1. Paret-Peintre (Fr./AG2R-Citroën) 4:16:04, 2. Leknessund (Nor./DSM) -2, 3. Skujinš (Lot./Trek-Segafredo), 4. Albanese (It./EOLO-Kometa) oba -57, 5. Conci (It./Alpecin-Deceuninck) -1:02, 6. Gehbreigzabhier (Erit./Trek-Segafredo) -1:07, ...85. Hirt -12:38, 122. Černý (Soudal-Quick-Step) -22:40, 132. K. Vacek (Corratec-Selle Italia) -24:38.

Průběžné pořadí: 1. Leknessund 14:35:44, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -28, 3. Paret-Peintre -30, 4. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -1:00, 5. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:12, 6. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -1:26, ...76. Hirt -16:41, 122. Černý -40:15, 154. K. Vacek -42:47.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články