Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Evenepoel se nebojí ani těžkých stoupání. Vyhrál na Picón Blanco a vede Burgos

Remcu Evenepoelovi je teprve dvacet let, ale celý peloton z něj má hrůzu. Oprávněnou. Mladý Belgičan ze stáje Deceuninck-QuickStep vyhrál královskou etapu závodu Kolem Burgosu, která vrcholila velmi náročným stoupáním na Picón Blanco. Druhý skončil George Bennett (+18) a třetí domácí Mikel Landa (+32). Díky svému výkonu se Evenepoel také oblékl do dresu průběžného lídra.

Remco Evenepoel
zdroj: ČTK/EFE autor: Santi Otero

Třetí etapa měla jasný vrchol, stoupání na Picón Blanco. Jenže už předtím se děly věci, jako když společně zaútočili jezdci z Bory-hansgrohe a Ineosu, kteří využili poryvů větru. Peloton se rozdělil na několik skupin, ze vší aktivity ale nakonec nic nebylo a hlavní pole dojelo pod kopec se všemi favority.

Jedním z těch, kteří však na rovinách měli problémy, byl vítěz předchozích dvou ročníků Iván Sosa. Jeho potíže se poté potvrdily v samotném stoupání, kde odpadl už v prvních kilometrech a jeho snaha o obhajobu tím skončila. Jen o chvíli později se už neudržel ani dosavadní lídr Felix Grossschartner a bylo tak zjevné, že se po etapě bude měnit první muž pořadí.

Výtečné tempo rozjel pro tým Mitchelton-Scott jeho horský domestik Jack Haig. Australská stáj tu měla hned dva trumfy, a sice Simona Yatese a Estebana Chávese. Mezitím ztráceli kontakt v prudkých svazích o sklonu průměrně devíti procent Rafal Majka i domácí matador Alejandro Valverde. 

Kolumbijec Cháves nastoupil 2,8 kilometru pod vrcholem a udrželi se jej pouze George Bennett, Remco Evenepoel a po kratším váhání také Richard Carapaz. Závodník, který měl v posledních letech problémy s virovým onemocněním Epstein-Barrové, se ukazoval ve formě, kterou jsme u něj znávali.

Je nám líto, video expirovalo.
Dojezd 3. etapy Vuelta a Burgos a ohlasy vítěze Remca Evenepoela

Evenepoel odjel dva kilometry pod vrcholem Picón Blanco

Avšak ani on nedokázal reagovat, když o kilometr později zrychlil mladík Evenepoel. Dvacetiletý jezdec z Deceuninck-QuickStep už dokázal několikrát předvést - například na Clasica San Sebastián -, že se navzdory věku může měřit s kýmkoliv. Na Picón Blanco to zopakoval znovu. Ostatní vedle něj vypadali jako statisté.

"Bylo to hodně větrné, jít do posledního kilometru unavený a v protivětru bylo vážně náročné. Ale zároveň pro každého stejné," hodnotil v cíli Evenepoel. Nakonec jej od druhého George Bennetta dělilo osmnáct vteřin, třetí Mikel Landa, který předjel rychle vadnoucího Chávese (+35), ztratil zhruba půlminutu.

Například Valverde, který odpadl v první polovině stoupání, nechal na Picón Blanco dvě minuty a deset vteřin. Evenepoel se tak obléká do dresu průběžného lídra. Burgos pokračuje dalšími dvěma etapami v pátek a sobotu, kdy se rozhodne o finálním pořadí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články