Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Dvojnásobný český šampion Černý: Myslím, že jsem si řekl o kontrakt ve WorldTour

Mistrovství České republiky v silniční cyklistice pro něj skončilo snově. Po časovce Josef Černý opanoval také závod s hromadným startem a po dvojnásobném triumfu věří, že si definitivně řekl o smlouvu do WorldTour.

Zleva druhý na MČR v silniční cyklistice Jan Bárta, vítěz Josef Černý a třetí Jakub Otruba
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

"Kdyby mi někdo řekl, že udělám double, tak bych asi nevěřil, spíš bych si myslel, že si ze mě dělají srandu. Ta motivace, že bych se mohl stát mistrem republiky, mě ale hodně hnala dopředu. A strašně moc bych chtěl kontrakt do WorldTour, o který jsem si myslím teď i řekl. Tak doufám, že se mi něco povede domluvit," řekl Černý.

Výhra v časovce výrazně posílila jeho sebevědomí. "Hodně to pomohlo hlavě. Začal jsem si věřit čím dál víc a uvěřil, že bych mohl vyhrát i mistrovství republiky v silničním závodě. Po časovce jsem věděl, že nohy na to rozhodně mám," popsal Černý, který jezdí výborně už od začátku sezony. "Čím to je? Těžko říct, to byste se asi museli zeptat mého trenéra," dodal s úsměvem.

Krůčky k vrcholu udělal poté, co loni skončil třetí v časovce a druhý v silničním závodu. "Úplně speciálně jsem se na tento mistrák nepřipravoval. Formu jsem ladil na celou sezonu, abych měl standardně stabilní výsledky. Jezdí se mi úplně jinak než minulý rok," pochvaloval si Černý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sagan kraloval silničnímu závodu, republikovým šampionem se stal Černý

Zatímco loni v Žiaru nad Hronom mu Zdeněk Štybar ujel v závěrečném stoupání, tentokrát s ním Černý v kooperaci se silným a početným týmem Elkov Author zúčtoval. "Loni jsem na tom ale rozhodně ještě nebyl tak dobře jako letos. Moc jsem ten titul letos chtěl, věřil jsem si a dobře to dopadlo, i když definitivně jsem uvěřil až v poslední zatáčce," konstatoval Černý.

Týmová režie směřovala kromě něho především k Jiřímu Polnickému a Janu Bártovi, jenž byl posledním, komu se před pěti lety podařilo vyhrát časovku i silniční závod. "Měli jsme tam čekat do poslední možné chvíle a pak tam ten, kdo na to bude mít nohy, měl udělat to, co jsem udělal," popsal Černý.

Největším hvězdám v pelotonu se ale příliš nezamlouvalo, že jeho tým velkou část závodu šetřil síly, jezdil schovaný vzadu a při velké početní převaze pak mohl v důležitých chvílích nastupovat v mnoha lidech.

"Taková je prostě cyklistika... Nikdy nevíte, co se může stát a co ne. Měl být připravený na každou příležitost. Nohy na to má. Někomu to může připadat nefér, ale tak to v cyklistice chodí. Víc se k tomu nedá říct. Myslím, že kdyby byl v naší pozici, udělal by to stejné," řekl Černý.

Daleko před ním jezdil Peter Sagan, který si vyjel šestý slovenský titul. "To je pro nás ještě trošku jiná liga. Peťo je na tom neskutečně, má zjevně asi dobře naladěnou formu a je schopný si tam dělat, co chce. Myslím, že na Tour o něm hodně uslyšíme," předpověděl Černý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články