Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Dramata v La Bresse. Svou třídu ukázali Neffová a Schurter

Bylo to drama. Jolanda Neffová musela na těžké trati ve francouzském La Bresse skousnout dva defekty, musela také dotahovat svou hlavní soupeřku Anniku Langvadovou. Nakonec však její síla a technika převážily. Švýcarská bikerka zvítězila a mohla začít slavit své třetí celkové vítězství ve Světovém poháru. Mužský závod pro sebe rozhodl Nino Schurter, který obhájil své loňské prvenství v seriálu.

Švýcarka Jolanda Neffová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Jane Barlow

Čtyři defekty – dva pro Jolandu Neffovou, dva pro Anniku Langvadovou. Na severovýchodě Francie v La Bresse proběhlo strhující finále Světového poháru. Obě závodnice jely o celkové vítězství v seriálu. Nerozhodovalo se pouze na trati, ale i v depu.

Neffová měla výtečný začátek, poté však kvůli dvěma píchnutím spadla až za stupně vítězů a musela soupeřky dotahovat. Jenže i Langvadová poté musela dvakrát měnit a pořadí se přesypalo. V závěrečném kole se obě soupeřky na trati dojely.

Přišla technická pasáž, v níž Neffová metr po metru dánské bikerce odjela. Zvládla i sjezd a závěrečné metry, ve kterých už Langvadová ostatním nestačila a nakonec se propadla až na třetí místo. Když dojela do cíle, Neffová už za cílovou čarou slavila své třetí vítězství ve SP.

Je nám líto, video expirovalo.
V La Bresse se radovali v závodech SP Schurter a Neffová

"Byl to šílený závod, od začátku až do konce. Chci všem poděkovat za to, jak mě podporovali. Dvakrát jsem si myslela, že už je po všem, že jsem to vítězství ztratila. Ale věřit jsem nepřestala – pořád bylo možné to dokázat. Je to jako sen," líčila Neffová.

Muži také měli na trati své defekty, závod však takové vzrušení přece jen nenabídl. Nino Schurter se po čtyři kola pral se dvěma hlavními soupeři: Mathieum van der Poelem a Gerhardem Kerschbaumerem.

Nizozemec a Ital ale tempu mistra světa přestali v polovině závodu stačit, a tak začalo být jasné, jaká písnička se v La Bresse hraje. Schurter vyhrál s pohodlným náskokem a pečetil své celkové vítězství. Druhý po pádu Van der Poela dojel Kerschbaumer.

Je nám líto, video expirovalo.
Neffová: Už jsem myslela, že je po všem

Jak závod bikerek probíhal?

Vypadalo to tak jednoduše – a přitom se pod povrchem skrývalo takové drama. Jolanda Neffová vystřelila po startovním výstřelu a napálila tak vysoké tempo, že se jí všechny soupeřky mohly jen dívat na záda. Poté už nesvedly ani to. Neffová zmizela za zatáčkou.

Jenže jen rychlost a síla mnohdy nestačí. Švýcarská bikerka a první žena pořadí Světového poháru měla ve druhém ze šesti okruhů defekt. Soupeřky ji dostihly a nedívaly se zpět. Kolem prolétla i hlavní soupeřka Neffové, brilantní Dánka Annika Langvadová.

Z ofenzivy do defenzivy. Neffová najednou musela stahovat, vždyť právě Langvadová ji jako jediná mohla v pořadí ještě ohrozit. Švýcarka likvidovala ztrátu, pak však přišla další pohroma. Po defektu předního kola píchla Neffová i to zadní.

Naštěstí pro Švýcarku problém potkal i Langvadovou a drama pokračovalo. Neffová musela v případě vítězství Dánky skončit na jedné z příček pódia, pokud chtěla uhájit vedení v seriálu. Jenže před ní jely ještě Pauline Ferrandová-Prévotová s Emily Battyovou.

Poté přišel další defekt Langvadové a pomyslné skóre se vyrovnalo na 2:2. Najednou to byla Langvadová, kdo musel dotahovat. Finále gradovalo v závěrečném šestém okruhu. Dvě nejlepší závodnice předjely zbylé soupeřky a jely spolu na prvním a druhém místě.

Otázka celkového vítězství byla rozhodnuta, zbývalo určit, kdo zvítězí v La Bresse. Nakonec rozhodla technika Neffové, která odjela v náročné pasáži. Vítězství bylo její. Langvadová jí mohla v cíli jen gratulovat. Sama skončila třetí za skvěle jedoucí Battyovou.

Závěrečný závod SP v cross country horských kol v La Bresse (Francie):

Ženy: 1. Neffová (Švýc.) 1:33:03, 2. Battyová (Kan.) -5, 3. Langvadová (Dán.) -27, 4. Ferrandová-Prévotová (Fr.) -33, 5. Kellerová (Švýc.) -1:27, 6. Tauberová (Niz.) -1:58, ...18. Štěpánová -6:25, 21. Škarnitzlová -7:05, 46. Ježková -14:26, 56. Veselá (všechny ČR) -2 kola.

Konečné pořadí SP (po 7 závodech): 1. Neffová 1930, 2. Langvadová 1743, 3. Battyová 1305, 4. Kellerová 1275, 5. Tauberová 1240, 6. Wloszczowská (Pol.) 1201, ...20. Škarnitzlová 523, 24. Štěpánová 406, 47. Nash 153, 67. Ježková 78, 98. Veselá 20, 113. Pichlíková (všechny ČR) 11.

Muži: 1. Schurter (Švýc.) 1:26:25, 2. Kerschbaumer (It.) -12, 3. Marotte (Fr.) -1:32, 4. M. Van der Poel (Niz.) -2:19, 5. Koretzky (Fr.) -2:32, 6. M. Flückiger (Švýc.) -2:49, ...21. Cink -5:11, 32. Kulhavý -7:19, 34. Vastl -7:28, 86. Vobecký, 97. Kubín (všichni ČR) oba -3 kola.

Konečné pořadí SP (po 7 závodech): 1. Schurter 1861, 2. M. Van der Poel 1355, 3. Marotte 1242, 4. Avancini (Braz.) 1213, 5. Kerschbaumer 1154, 6. M. Flückiger 993, ...31. Cink 411, 37. Škarnitzl (ČR) 323, 40. Kulhavý 284, 62. Vastl 102.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články