Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Dráhařka Machačová dojela v bodovacím závodě devátá

Londýn - Jarmila Machačová dojela v bodovacím závodě na mistrovství světa v dráhové cyklistice v Londýně devátá. Titul získala po dramatickém boji o medaile Polka Katarzyna Pawlowská s 15 body. Jen o bod za ní zůstaly stříbrná Jasmin Glaesserová z Kanady a bronzová Kubánka Arlenis Sierraová. Ještě dramatičtější zápletku mělo omnium mužů, z něhož jako vítěz vzešel Kolumbijec Fernando Gaviria. Zlato ze sprintu má Brit Jason Kenny.

Třicetiletá Machačová závod na 100 okruhů výborně rozjela, když dokázala triumfovat hned ve druhém z deseti bodovaných sprintů. Jenže to bylo ze strany světové šampionky z roku 2013 z Minsku vše, pět bodů na medaili stačit nemohlo. Nevylepšila tak pátou příčku ze čtvrtečního scratche.

Dvojnásobná mistryně světa ve scratchi Pawlowská přidala do své medailové sbírky třetí zlato. Rozhodla o něm ve druhé polovině závodu. Do té doby měla na kontě šest bodů, ale pak jich získala dalších devět, a to včetně klíčového vítězství v sedmém sprintu. Stínem závodu byl těsně před koncem těžký pád Irky Caroline Ryanové, která opustila dráhu na nosítkách.

V omniu mužů mělo po závěrečném bodovacím závodu první trio shodně 191 bodů. Gaviria vyhrál před Němcem Rogerem Klugem, bronz si vyjel Australan Glenn O'Shea. Po pěti disciplínách vedoucí Ital Elia Viviani vyšel naprázdno, když zůstal jen o dva body zpět.

Zatímco Gaviria, který je ve stáji Etixx-Quick-Step kolegou Zdeňka Štybara a Petra Vakoče, s nímž jel koncem února etapový závod Kolem Provence, si ze silnice "odskočil" nadmíru úspěšně, až šestý skončil hvězdný Brit Mark Cavendish.

Třicetiletý famózní sprinter na dráze začínal, nyní se k ní vrátil s vidinou možného zisku olympijské medaile, která ve výčtu jeho úspěchů na silnici schází. Není ale jisté, zda se probojuje do týmu pro Rio, neboť trenér Britů Shane Sutton mu za cíl v Londýně vytyčil medaili.

Výsledky mistrovství světa v dráhové cyklistice:

Sprint muži - finále: Kenny (Brit.) - Glaetzer (Austr.) 2:1, o 3. místo: Dmitrijev (Rus.) - Zielinski (Pol.) 2:0, ...16. Kelemen vyřazen v 1. kole, 31. Ptáčník nepostoupil z kvalifikace.

Omnium muži: 1. Gaviria (Kol.), 2. Kluge (Něm.), 3. O'Shea (Austr.) všichni 191.

Bodovací závod ženy: 1. Pawlowská (Pol.) 15 bodů, 2. Glaesserová (Kan.), 3. Sierraová (Kuba) obě 14, ...9. Machačová 5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články