Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dráhař Bábek podruhé v kariéře ovládl anketu Král cyklistiky

Vítězem 56. ročníku domácí ankety Král cyklistiky za rok 2020 se stal podruhé v kariéře dráhař Tomáš Bábek. Druhý byl silničář Josef Černý, třetí skončili se shodným počtem hlasů biker Ondřej Cink a silničář Mathias Vacek. Třiatřicetiletý brněnský rodák Bábek byl stejně oceněn již v roce 2017.

Tomáš Bábek
zdroj: ČTK autor: Michal Červený

Zkušený reprezentant, který bude patřit mezi medailové naděje české výpravy i na letošních olympijských hrách v Tokiu, získal na loňském mistrovství Evropy v Plovdivu zlato a stříbro.

Evropským šampionem se stal v listopadu v závodě na kilometr s pevným startem, vicemistrem pak v týmovém sprintu spolu s Dominikem Topinkou a Martin Čechmanem.

Bábek slavil titul mistra starého kontinentu podruhé v kariéře, v roce 2016 triumfoval v keirinu. Sezonu nato si pak přivezl stříbro a bronz ze světového šampionátu.

Díky výsledkům v loňském roce se dostal rovněž do nejlepší desítky v anketě Sportovec roku ČR 2020.

Je nám líto, video expirovalo.
Králem tuzemské cyklistiky se stal Bábek

"Tohoto ocenění v anketě si velice vážím. Beru to také jako kompenzaci za loňský rok, kdy jsem si myslel, že po vítězství na Evropských hrách v Baku bych mohl Krále vyhrát. Je to však ocenění nejen mojí práce, ale i trenéra Petra Klimeše a všech lidí z Dukly Brno," uvedl Bábek.

Bábek na trůnu vystřídal bikerku Romanu Labounkovou, mistryni světa ve fourcrossu, která se loni stala teprve druhou vítězkou v historii ankety od jejího založení v roce 1965.

Historicky nejúspěšnějšími cyklisty jsou bratři Jan a Jindřich Pospíšilové, kteří díky úspěchům v kolové vyhráli osmkrát.

Černý opanoval v srpnu na mistrovství České republiky podruhé v kariéře časovku. V říjnu se pak zaskvěl při druhém startu v kariéře na Giru d'Italia, kde se mu podařilo vyhrát jednu z etap.

Cink potvrdil pozici současné české jedničky v olympijské disciplíně cross country pátým místem na MS. Vacek byl vedle třetího místa v hlavní anketě oceněn i jako nejlepší junior.

Nejlepší juniorkou pak byla bikerka Aneta Novotná. Jako nejlepší paracyklisté byli oceněni Kateřina Antošová a Ivo Koblasa.

Do Síně slávy byl nově přijat bývalý silniční závodník a později i trenér Antonín Bartoníček, jemuž se během závodní kariéry podařilo vyhrát šest etap na Závodu míru.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články