Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Dopoval jsem, přiznal po letech Ullrich. Podvádět ale prý nechtěl

Bývalý cyklista Jan Ullrich vůbec poprvé přiznal užívání dopingu. Olympijský šampion ze Sydney a vítěz Tour de France to uvedl během uvedení nové dokumentární série "Jan Ullrich – Lovná zvěř", která mapuje jeho sportovní kariéru.

Jan Ullrich
zdroj: Reuters autor: Arnd Wiegmann

"Dopoval jsem, z toho dokumentu je to jasné," řekl devětačtyřicetiletý německý jezdec. "Provinil jsem se a cítím se vinen," citovala Ullricha německá média. Zároveň připomněla, že dosud Ullrich veškerá podezření odmítal a otázkám na svou minulost se bránil obligátní větou: "Nikoho jsem nepodvedl."

Nyní se rozhodl jít při příležitosti vzniku dokumentu s celou pravdou ven. "Mohu k tomu s čistým srdcem říct, že jsem skutečně nikoho nechtěl podvést. Nechtěl jsem si zajistit výhodu. Tehdy byla jiná doba. Tehdy už v cyklistice fungoval systém, do kterého jsem naskočil. Pro mě to tehdy znamenalo svým způsobem rovnost šancí," uvedl Ullrich.

"Pro mě to začalo v roce 1996," řekl. "Nejtěžší bylo, že člověk od začátku věděl, že jinak nemá šanci," konstatoval. Zdravotních následků se nebál, protože šlo o systematickou věc a vše probíhalo pod lékařským dohledem.

Ullrich je dosud jediným německým vítězem slavné Tour de France, vedle toho skončil na "Staré dámě" ještě pětkrát druhý. Na olympijských hrách v Sydney vyhrál závod s hromadným startem a byl druhý v časovce, kterou pro změnu ovládl na mistrovství světa 1999 a 2001.

Kariéru musel ukončit nedobrovolně v roce 2006 kvůli kauze kolem španělského lékaře Eufemiana Fuentese, kterou odhalila antidopingová akce Puerto. Ullrich patřil k jeho klientům a Sportovní arbitrážní soud CAS jej později potrestal dvouletým zákazem startů a diskvalifikoval ze závodů v letech 2005 a 2006. Až později Ullrich přiznal kontakty s Fuentesem a s odstupem i to, že si pomáhal k úspěchům krevním dopingem. Vždy ale popíral, že by užíval EPO a bral jiné zakázané látky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články