Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Diplomatická válka trvá, UCI odmítla návrh na snížení počtu závodníků

Aigle (Švýcarsko) – Ke změně, kterou nedávno avizovali pořadatelé nejprestižnějších cyklistických závodů, nedojde. Alespoň tedy v následující sezoně. Na svém zasedání Mezinárodní cyklistická unie (UCI) odmítla návrh pořadatelů na snížení velikosti týmů během Tour de France, Giro d'Italia či Paříž-Roubaix.

Christian Prudhomme
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Rozepře mezi pořadatelskými organizacemi jako ASO, RCS Sport nebo Flanders Classics panují dlouhodobě a netýkají se jen velikosti týmů. Napětí panovalo už letos v létě, kdy proběhly kontroverze ohledně počtu týmů v první divizi WorldTour. Kolizních bodů je ale celá řada a týkají se i celkové koncepce sportu – jeho ekonomické udržitelnosti, rovného prostředí i otázky distribuce televizních práv. 

V případě plánovaných změn ve velikostech týmů, zdá se, pořadatelé udělali příliš brzký krok. Jejich návrh, podle kterého by na Grand Tours a několika jarních klasikách mělo jezdit o jednoho závodníka z každého týmu méně (osm na GTs, sedm na klasikách), se setkal se silným odporem na straně týmů i UCI, které argumentovaly tím, že jde o natolik závažnou změnu, že by ji neměl provést pouze jeden ze zúčastněných subjektů.

Tak to také nakonec dopadlo. UCI návrh zablokovala na svém úterním jednání s tím, že pro sezonu 2017, která začne v Austrálii už za měsíc, k žádnému opatření nedojde. Pořadatelé to nyní musí akceptovat, jejich reakce ale působí poněkud konfliktně.

zdroj: ČT4

"Jestli bude UCI proti, tak to rozhodně není dobrá zpráva. Říkají, že chtějí větší bezpečnost během závodů, ale sami pro to nic nedělají," říká Mauro Vegni za společnost RCS Sport, která pořádá Giro d'Italia. Vegni zároveň připustil, že společné vyjádření RCS Sport, ASO a Flanders Classic bylo z jejich strany promyšlenou provokací.

Naopak asociace týmů AIGCP byla proti přeloženému návrhu. "Taková změna nemůže přijít z iniciativy pouze jedné strany. My si také nemůžeme rozhodnout, že chceme mít na Grand Tours deset závodníků, jakkoliv by se nám to líbilo," uvedl za stáj LottoNL-Jumbo její manažer Richard Plugge. Právě pro cyklistické stáje by zamýšlený krok měl závažné důsledky, o místo by kvůli němu mohly přijít desítky závodníků a pomocného personálu. Prozatím to vypadá, že v nadcházejícím roce k propouštění nedojde a udrží se status quo.

Zdroj
ČT sport, cyclingweekly.co.uk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články