Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Deštivý závod českým juniorům nevyšel. Slovenka Chladoňová má druhou medaili

Za silného deště proběhly další závody na MS v silniční cyklistice. Pavel Šumpík byl hlavní českou kartou pro závod juniorů – po úvodních kolizích ale závod nedokončil. Zlatý je Ital Lorenzo Finn. V závodě juniorek dojela patnáctá Daniela Hezinová. Slovensko slavilo další medaili – a znovu zásluhou juniorky Viktórie Chladoňové. Sedmnáctiletá závodnice, která v Curychu již získala časovkářské stříbro, skončila třetí. Zvítězila Britka Cat Fergusonová.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Trenér Petr Kaltofen a Daniela Hezinová hodnotí závod juniorek

Viktória Chladoňová v závěru bojovala o zlato proti papírové favoritce Cat Fergusonové a Španělce Paule Ostízové. Trojice závodnic si to o sady medailí rozdala v závěrečném sprintu, který na zmoklé třídě ve švýcarském Curychu vyhrála Fergusonová a přidala tak po zlatu z časovky další triumf.

Slovenská juniorka, která příští tři roky stráví v týmu Visma-Lease A Bike mimo jiné po boku slavné Marianne Vosové, nakonec skončila těsně třetí za španělskou soupeřkou. Daniela Hezinová dojela v jedné ze skupin pronásledovatelek na patnáctém místě.

Fergusonová byla zlatu blízko již v loňském roce na MS v domácím Glasgow, ale tehdy skončila na druhém místě. "Měla jsem to v hlavě. Do finiše jsem si ale docela věřila," zhodnotila závod osmnáctiletá Britka, která na týmové úrovni závodí za tým Movistar.

Švýcarská cyklistka Muriel Furrerová je po pádu v závodě v kritickém stavu. Osmnáctiletá domácí jezdkyně měla v hustém dešti z dosud nezjištěných příčin kolizi a utrpěla těžké zranění hlavy. Furrerovou transportoval záchranářský vrtulník do nemocnice.

"Utrpěla vážné zranění hlavy a je ve velmi kritickém stavu," sdělila UCI. Podle švýcarské rozhlasové stanice SRF už je Furrerová po akutní operaci. Vážné obavy o zdravotní stav závodnice vyjádřila i švýcarská federace a také pořadatelé šampionátu. Zatím nejsou jasné okolnosti, za kterých k nehodě došlo. "Příslušné orgány okolnosti vyšetřují," konstatovala UCI.

Pavel Šumpík byl největší českou šancí nejen na medaili z juniorského závodu, ale i z celého programu mistrovství světa. Osmnáctiletý cyklista však byl zbržděn řadou kolizí, které se udály hned v úvodu. Propršený závod nakonec nedokončil, stejně jako celý český tým.

Pád postihl v závěrečné fázi závodu také obhájce loňského vítězství Alberta Philipsena, který byl v tu chvíli v čele společně s pozdějším vítězem Lorenzem Finnem. Zatímco Dán nevybral zatáčku a tvrdě šel k zemi, jeho italský soupeř situaci zvládl a nakonec si s přehledem dojel pro zlatou medaili.

Posledním Italem, který vyhrál klání juniorů, byl v letech 2006 a 2007 Diego Ulissi. Za Finnem, který je týmovým kolegou Kryštofa Krále v týmu Grenke-Auto Eder, dojel Sebastian Grindley z Velké Británie. Bronz bere Senna Remijn z Nizozemska.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Curychu – závod s hromadným startem:

Junioři (127,2 km): 1. Finn (It.) 2:57:05, 2. Grindley (Brit.) -2:05, 3. Remijn (Niz.) -3:06, ...Šumpík, Piták, Pešek, Bittman, Š. Zahálka všichni nedokončili.

Juniorky (73,6 km): 1. Fergusonová (Brit.) 1:54:48, 2. Ostizová (Šp.), 3. Chladoňová (SR) obě stejný čas, ...15. Hezinová -2:25, 63. Dubcová -7:45, 77. N. Kaňkovská -10:08, 90. Douděrová -13:04.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články