Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Další úspěch české cyklistiky. König ovládl na Vueltě 8. etapu

Estepona (Španělsko) - V pátek slavil Zdeněk Štybar, den nato Leopold König. Český cyklista navázal na svého reprezentačního kolegu a při své premiéře na Grand Tour vyhrál osmou horskou etapu španělské Vuelty. Pětadvacetiletý cyklista se díky tomu posunul v celkovém pořadí na pátou příčku. Nedařilo se naopak Romanu Kreuzigrovi, jenž v závěru nabral velkou ztrátu.

Slavící Leopold König
zdroj: ČTK/EFE/ autor: Javier Lizon

Pětadvacetiletý König si dojel pro vítězství v závěrečném stoupání do Estepony. Zhruba dva kilometry před cílem se odpoutal od vedoucí skupiny favoritů a vydal se stíhat domácího Igora Antóna, jenž jel osamocen v čele.

Asi půl kilometru před cílem 166 km dlouhé etapy König vadnoucího Španěla předjel a směřoval za vítězstvím. V závěru se k němu sice začal mocně přibližovat jiný domácí jezdec Daniel Moreno, ale český cyklista triumf o sekundu uhájil.

"První část stoupání byla prudká a druhá část spíš pozvolná. Věděl jsem, že když přežiju tu úvodní část, v druhé budu moci zaútočit," uvedl König, jenž už letos vyhrál etapu v závodu Kolem Kalifornie. "Snažíme se tady o umístění v top 10 v celkovém pořadí, ale také chceme získat nějaké etapové výhry. Takže to byl pro nás velký den," pochvaloval si šestý český vítěz na Grand Tour.

Díky úspěšnému ataku se König posunul na celkové páté místo 29 sekund za nového lídra, jímž je Nicolas Roche. Irský cyklista dnes dojel třetí s pětisekundovým odstupem a vystřídal v čele Itala Vincenza Nibaliho, jenž zaostal 27 sekund. Nibali klesl na čtvrtou pozici, mezi něj a Roche se ještě dostali Američan Christopher Horner a Moreno.

Roche, jenž minulou neděli vyhrál druhou etapu, byl z posunu do čela překvapený. "Tehdy mi červený trikot (lídra) utekl. Ale říkal jsem si, že když si bude Nibali všímat jiných jezdců, můžu získat pár sekund tam a pár sekund tady, a to se přesně dneska stalo," pochvaloval si syn vítěze Tour de France a Gira d'Italia z roku 1987 Stephena Roche.

Osmá etapa nevyšla dosavadnímu desátému muži průběžného pořadí Romanu Kreuzigrovi, jenž ve stoupání nestačil tempu nejlepších a dojel do cíle téměř pět a půl minuty po Königovi na 46. pozici. Prakticky tak ztratil šanci na úspěch v celkovém hodnocení, neboť na 35. místě na svého kolegu z týmu Saxo-Tinkoff Roche ztrácí rovných šest minut.

"Nějakých osm kilometrů před cílem přišla krize. Neměl jsem hlaďák, ale tělo prostě vypovědělo službu, nohy přestaly točit. Nevím, jestli z horka, nebo dehydratace. Nevymlouvám se, ale nohy po Tour už nejsou takové a dnes v té těžké etapě odpověděly takhle. Viděl jsem, že je vpředu ještě třicet lidí a já nestačím, tak jsem zvolnil a vyjel jsem nahoru v klidu. Bohužel to skončilo neúspěšně, ale nedá se nic dělat. Vuelta je ještě dlouhá a stát se může spousta věcí," uvedl na svém webu Kreuziger. "Ale kdybych se měl dál trápit jako dnes, tak bych Vueltu zabalil a radši bych ukončil sezonu," přiznal.

Štybar po pátečním heroickém výkonu, kdy ve spurtu porazil mistra světa Philippa Gilberta, dojel společně s Königovým týmovým kolegou Janem Bártou ve velké skupině s odstupem téměř 19 minut. Celkově jim patří umístění v závěru první stovky.

Je nám líto, video expirovalo.
Vuelta 2013

Cyklistický etapový závod Vuelta - 8. etapa:

1. König (ČR/NetApp) 4:09:46, 2. Moreno (Šp./Kaťuša) -1, 3. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff), 4. Pinot (Fr./FDJ.fr), 5. Basso (It./Cannondale) všichni -5, 6. De Clercq (Belg./Lotto) -8, 7. Antón (Šp./Euskaltel) -13, 8. Valverde (Šp./Movistar), 9. Rodríguez (Šp./Kaťuša) oba -19, 10. Urán (Kol./Sky) -23, ...47. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) -5:27, 124. Bárta (ČR/NetApp) -18:53, 183. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick-Step) -18:53.

Průběžné pořadí:
1. Roche 31:39:30, 2. Horner (USA/RadioShack), 3. Moreno oba -17, 4. Nibali (It./Astana) -18, 5. König -29, 6. Zubeldia (Šp./RadioShack) -30, 7. Valverde -31, 8. Urán -42, 9. Majka (Pol./Saxo-Tinkoff) -52, 10. Rodríguez -1:03, ...36. Kreuziger -6:00, 94. Štybar -35:48, 95. Bárta -35:55.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články