Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Další únik. Na den dobytí Bastily se vytáhl Daryl Impey

Také devátá etapa Tour de France skončila úspěchem úniku. Na vítězství Thomase de Gendta navázal ve městě Brioude jihoafrický cyklista Daryl Impey, který ve finiši porazil o generaci mladšího Tiesje Benoota. Žlutý dres zůstává v držení Juliana Alaphilippa.

Daryl Impey
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Na svém kontě má Daryl Impey už téměř tři desítky vítězství, dva dny dokonce vezl žlutý dres (2013), etapový triumf mu ale dosud scházel – až do devátého dne letošní Staré dámy. Jihoafričan z týmu Mitchelton-Scott šel do úniku a vydržel v něm až do finiše, v němž hravě porazil svého sprintujícího soupeře Tiesje Benoota.

Peloton dorazil do cíle v Brioude až o více než patnáct minut později. Hlavní hvězdy závodu si vybraly "volný den" a v celkové klasifikaci se tak nic podstatného nemění. Stále tak vede Julian Alaphilippe, který má před druhým Giuliem Cicconem náskok třiadvaceti sekund. Třetí je domácí hvězda Thibaut Pinot s odstupem 53 vteřin.

Jak etapa probíhala?

Thomas de Gendt unavil celý peloton v osmé etapě natolik, že se v té následující cyklisté spíše ploužili. Tedy přesněji, ploužili se všichni vyjma patnácti jedinců, kteří se ve výročí dne dobytí Bastily vydali do úniku. Mezi uprchlíky nechyběla známá jména: zkušení Nicolas Roche a Daryl Impey či belgičtí klasikáři Tiesj Benoot s Jasperem Stuyvenem a Oliverem Naesenem.

V kopcích před závěrečným sjezdem až do cílového Brioude, kde se před osmadvaceti lety narodil Romain Bardet, ostatním nastoupili Roche s Benootem a Impeyem, kteří nejlépe zvládli prudké svahy více než tříkilometrového Cote de Saint Just (s průměrem 7,2 procenta). Uháněli do cíle.

Nakonec to ale po zaváhání Roche byl pouze dvoučlenný souboj: Benoot versus Impey. Mladý Belgičan vyrazil jako první, zkušený Impey, který je o deset let starším, a tedy i zkušenějším závodníkem, to ale měl dobře spočítané. Lehce si se soupeřem poradil a několik metrů před cílovou čarou už mohl zvedat ruce nad hlavu. Zvítězil zaslouženě.  

V pelotonu se nechvátalo, pouze v posledním stoupání zkusil nastoupit místní rodák Bardet. Z jeho aktivity, k níž se přidali i Steven Kruijswijk a Richie Porte, ale zásluhou pozorného týmu Ineos nic nebylo. Tým Gerainta Thomase a Egana Bernala si vše pohlídal a dovedl na čele hlavní skupinu až do Brioude. V celkovém pořadí se tak nic nemění. 

Cyklistický etapový závod Tour de France - 9. etapa (St. Étienne - Brioude, 170,5 km):

1. Impey (JAR/Mitchelton-Scott) 4:03:12, 2. Benoot (Belg./Lotto-Soudal) stejný čas, 3. Tratnik (Slovin./Bahrajn-Merida), 4. Naesen (Belg./AG2R La Mondiale), 5. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) všichni -10, 6. Roche (Ir./Sunweb) -14, 7. Soler (Šp./Movistar) -21, 8. García (Šp./Bahrajn-Merida), 9. Clarke (Austr./EF Education First) oba -1:50, 10. Delaplace (Fr./Arkéa-Samsic) -2:42, ...52. Kreuziger (Dimension Data) -16:25.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 38:37:36, 2. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -23, 3. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -53, 4. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) -1:10, 5. Thomas (Brit./Ineos) -1:12, 6. Bernal (Kol./Ineos) -1:16, 7. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:27, 8. Urán (Kol./EF Education First) -1:38, 9. Fuglsang (Dán./Astana) -1:42, 10. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:45, ...25. Kreuziger -3:28. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články