Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Nejchytřejší a nejsilnější jezdec na zemi. Je zkrátka fenomenální, chválí De Gendta

Na Tour de France jsme viděli zcela skvostnou etapu, o níž se v první řadě postaral Thomas de Gendt. Belgický specialista na úniky zvítězil poté, co na čele strávil dvě stě kilometrů a v závěru odrazil nápor dotírajících soupeřů. "Je zkrátka nejchytřejší a nejsilnější," chválili ho cyklisté po etapě.

Thomas de Gendt
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Když před třemi lety vyhrál etapu, říkal: "Je to hezké, ale není to až na vrcholu Mont Ventoux." Thomas de Gendt totiž tehdy zvítězil ve zkrácené etapě, kdy organizátoři kvůli silnému větru pustili závodníky jen na Chalet Reynard. Byla to etapa, v níž běžel se svým kolem Chris Froome – tím se zapsala do historie. De Gendt byl trošku ve vedlejší roli.

Osmý den letošní Tour de France ale byl celý ve znamení Thomase de Gendta. Belgičan byl motorem původně čtyřčlenného úniku. Posléze dal spolu s Alessandrem de Marchim sbohem dvěma z uprchlíků a pokračovali sami. Nakonec se rozloučil i Ital De Marchi: ani on už v sobě nenašel takovou sílu a výdrž. 

A ani to nebylo všechno. Belgičan ze stáje Lotto-Soudal vyhrál poslední vrchařskou prémii (dokonce posbíral plný počet na všech sedmi, co byly na programu) a až do cíle udržel tenký náskok na dvojici francouzských pronásledovatelů, Thibauta Pinota a Juliana Alaphilippa. Tentokrát nebylo sporu: viděli jsme De Gendtovu show.

Po etapě, v níž odjel v úniku dvě stovky kilometrů, všichni stáli o jeho dojmy. "Cítil jsem se dobře celý den, takže jsem tomu věřil. Peloton nám ale nikdy nedal víc než pět minut," líčil v cíli De Gendt. "70 kilometrů před finišem jsme zrychlili a ujeli Nikimu Terpstrovi a Benu Kingovi. Pak už to bylo jen na mně s De Marchim. Dojeli jsme pod poslední kopec," dodával.

Vzápětí vyslovil svému kolegovi z úniku velkou poklonu. "Je to člověk, který jezdí s opravdu velkým nasazením. Byla to škoda, že už neměl takové nohy v závěru. Rád bych si s ním v závěru zasprintoval o vítězství," připustil vítěz etapy. "Za námi se ale přibližovali a já věděl, že musím jet," doplnil. 

"Ale už sedmdesát kilometrů před Saint Étienne jsem začínal věřit, že by nám to mohlo dopadnout. Bolelo to ale pořádně," pousmál se závodník, který je největším specialistou na úniky v celém pelotonu. Vždyť tímto způsobem již vyhrál etapy na všech Grand Tour a dokonce se díky jednomu velmi povedenému podíval v roce 2012 až na pódium Giro d'Italia.

Po etapě mu mnozí vysekli poklonu, mezi nimi kolega z týmu Jasper de Buyst. "Neviděl jsem dosud žádný záznam, ale cítil jsem, že se ho všichni snažili opravdu hodně usilovně dojet. Ale to se jim nepovedlo. Je zkrátka fenomenální! Moc a moc mu gratuluji," napsal závodník Lotto-Soudal na Twitteru.

"Když se Thomas vydal do úniku, věděl jsem, že musím udělat jen jednu věc: připoutat si pás, stejně jako to udělal zbytek pelotonu. Nádherný výkon od toho nejchytřejšího a nejsilnějšího jezdce na zemi," přidal se také André Greipel a popřál Lotto-Soudal i De Gendtovi, ať si pořádně užijí oslavu.

De Gendt tak všem pořádně ztížil den. "Tahle etapa byla těžší než ta na La Planche des Belles Filles," svěřil se v cíli Richie Porte, jehož tým Trek-Segafredo přišel díky snaze Juliana Alaphilippa o žlutý dres. "Brutální," přidal se Alex Dowsett. Své si mysleli také Yoann Offredo s Larsem Yttingem Bakem, kteří dorazili do Saint Étienne poslední se ztrátou půlhodiny.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články