Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Cyklokrosařka Nashová na MS čtvrtá, titul obhájila Vosová

Tábor - Česká cyklokrosová naděje Kateřina Nashová v dopoledním závodě žen na mistrovství světa v Táboře nakonec dojela čtvrtá. Při své premiéře na světovém šampionátu se během závodu musela vypořádat hned s několika pády. Prvenství z loňského roku obhájila další z favoritek, Nizozemka Marianne Vosová, která získala třetí zlatou medaili v kariéře. Na druhém místě dojela Hanka Kupfernagelová z Německa, která stříbro taktéž obhájila. Poslední místo na stupních vítězů obsadila vítězka Světového poháru Daphny van den Brandová z Nizozemska. 

Na start se postavilo 44 závodnic z 16 zemí, které absolvovaly okruh dlouhý 3320 metrů pětkrát. Nashová, která stála ve druhé řadě, vyrazila do svého premiérového závodu na mistrovství světa dobře a po asfaltovém nájezdu vjížděla do sněhem pokrytého terénu na slibném šestém místě. Hned první zatáčka předznamenala její velké trápení. Po pádu klesla, a když krátce poté skončila na zemi znovu, propadla se až na konec druhé desítky.

Rychle se však propracovávala kupředu a cílem prvního kola projela sedmá se ztrátou třinácti sekund na čelo. Na úsecích, kde mohla uplatnit svou sílu, na soupeřky získávala, ale hodně se trápila v technických pasážích. Dvaadvacetiletá Vosová se hned ve druhém okruhu v čele osamostatnila a každým šlápnutím soupeřkám ujížděla. Kupfernagelová se ji snažila stíhat, ale marně a cílem projela se ztrátou 45 sekund.

Poslední pád Nashové utnul medailovou naději

Dvaatřicetiletá Nashová se ve třetím kole dotáhla na čtvrté místo. Na dvojici nejlepších ztrácela již 50 sekund, ale za třetí van den Brandovou zaostávala o pouhých osm sekund a zdálo se, že by ještě mohla bojovat o bronz. Další pád ve čtvrtém kole ale znamenal další ztracené sekundy a navíc českou šampionku a vítězku nedávného závodu Světového poháru v Roubaix i psychicky poznamenal. Do posledního kola vjížděla s odstupem patnácti sekund na třetí příčku.

Vrcholem dvoudenního programu MS v Táboře bude závod mužů prestižní kategorie Elite, kde se představí také český favorit Zdeněk Štybar. Vicemistr světa z posledních dvou let pojede svůj závod spolu s ostatními od 14:00. Závod můžete sledovat živě na ČT4 nebo prostřednictvím portálu ČT24.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články