Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Cyklistika v době koronaviru. Giro mělo vrcholit na Stelviu, teď nemusí vůbec začít

Epidemie koronaviru ochromila světový sport. Fotbalové kluby se ocitají v karanténě, turnaje se ruší po celém světě, nejistou budoucnost mají olympijské hry a další velké akce. Silniční cyklistika je jen malým dílkem skládačky. Díky své přístupnosti i silné italské tradici však také ona trpí silnými problémy. Na stole je zrušení Giro d’Italia a potenciálně také Tour de France.

Giro d'Italia 2019
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Když se v prosinci začaly množit zprávy o nákaze, která se šíří čínskými provinciemi, mnozí tomu nevěnovali pozornost. Přece jen, problém byl daleko a nezdál se jako zásadní. Pro cyklistiku je období kolem Vánoc, s výjimkou bahenních cyklokrosových lázní, obdobím odpočinku. Řeší se spíše nové designy dresů než závody.

Brzy to ale už nebyla pravda. Zatímco áčkoví profíci sbírali závodní kilometry v nohách v Austrálii či Francii, jezdci jen o patro níže se chystali do cyklisticky ne tak důležitých a atraktivních asijských zemí. Na konci ledna ale přišla zpráva, že jeden takový závod (Tour of Hainan) pořadatelé z obavy před koronavirem ruší/odkládají. Brzy následovaly další.

Tak, jak se nakažení začínali objevovat v jiných (též evropských, tedy pro cyklistiku zásadních) zemích, rostly obavy. Šestadvacátého února vyjádřil ředitel společnosti RCS, která pořádá hlavní italská klání, Mauro Vegni obavy o závod mužů Strade Bianche a žen Trofeo Alfredo Binda.

Jen o den později přišly zprávy z Abú Zabí, kde tamější Tour (pořádaná též RCS) musela být zkrácena o dvě etapy poté, co se objevili nakažení koronavirem. Šlo zřejmě o šest osob, z toho čtyři aktivní cyklisté (dva Rusové, z nichž jeden byl posléze oficiálně identifikován jako Dmitrij Strachov, jeden Ital a jeden Kolumbijec - jde o Fernanda Gaviriu).

Čtyři cyklistické týmy dokonce uvázly v karanténě v Abú Zabí, což ředitele jedné ze stájí (Cofidisu) Roberta Damianiho dovedlo až ke slovům o "protestní hladovce". Damiani si stěžoval na nedostatek informací a poukázal na to, že ani jeden z jeho závodníků nebyl na virus pozitivně testován. Nathan Haas a Attilio Viviani se mezitím situaci pokusili alespoň odlehčit. Z karantény byli propuštěni v neděli.

Týmy jeden za druhým reagovaly a začaly se odhlašovat z jarních závodů. Brzy ani nebylo třeba: společnost RCS odložila nejprve Strade Bianche, poté i Tirreno-Adriatico a úvodní cyklistický Monument Milán-Sanremo. Poslední jmenovaný závod se naposledy nejel ve válečném roce 1945. 

Ve čtvrtek se přidala i Belgie: zde se nepojedou klasiky Tři dny v De Panne, E3 BinckBank Classic a Gent-Wevelgem. Jarní cyklistický program tak má více škrtů než kdykoliv. Výjimkou je jen tzv. Závod za sluncem (Paříž-Nice), který se v těchto dnech odehrává za zvýšených opatření ve Francii.

Diváci jsou vykázáni z prostorů startu a cíle, omezen je i kontakt s novináři. Pořadatelská organizace ASO si závod prosadila navzdory nárustů počtu nemocných ve Francii. "Měli jsme strach, ze nebudeme moci začít. Ale slibuji, že dorazíme až do Nice," řekl Christian Prudhomme, šéf ASO, které pořádá i Tour de France.

Vincenzo Nibali a jeho kolegové čekají na start 18. etapy
zdroj: ČT sport autor: Vojtěch Jírovec

Vyjede Giro? Vyjede Tour?

Itálie byla ochromena a na nějaké cyklistické závody, na to v kontextu praskajících nemocnic a eskalování epidemie, málokomu přišla mysl. Čas přesto běží a neúprosně se blíží začátek května (9. 5.), kdy v maďarské Budapešti odstartuje Giro d'Italia. Na italskou půdu by se podle plánu měl závod přesunout o tři dny později.

Jenže k tomu vůbec nemusí dojít a vzhledem k situaci, kterou Světová zdravotnická organizace označila za pandemii, ani nedojde. Společnost RCS zatím nevydala žádné oficiální prohlášení směrem ke Giru, těžko si však jeho uskutečnění představit v zemi v nouzovém stavu, kde nákazou momentálně trpí více než deset tisíc pacientů.

"Pro náš sport by to byla katastrofa, pokud by se nejelo Giro nebo Tour," řekl prezident Mezinárodní cyklistické unie (UCI) David Lappartient. "Kdo ví, jak se situace bude měnit. Doufáme, že vrchol epidemie nastane v období před startem Tour, situace Gira je ale složitější," připustil.

"Zrušení Gira by byla velká rána jak pro sport, tak pro celou zemi," řekl ředitel RCS Vegni a připomněl, že jím řízený závod se naposledy nejel v roce 1945. "Nechci na to vůbec myslet. Škody by to napáchalo obrovské," dodal Vegni. Bitva o růžový dres, která měla letos vyrcholit ve stoupání na Stelvio, ale možná skončí ještě před startem závodu.

Italové reagují na situaci

K fanouškům promluvili také přední italští cyklisté. Vincenzo Nibali, největší tamější hvězda posledního desetiletí, je v těchto dnech na závodě Paříž-Nice. Na své krajany ale apeloval, aby dodržovali pokyny vlády. "Jednejte zodpovědně, abyste neohrozili sebe ani ostatní. Všechno se vyřeší: musíme tomu věřit," napsal dvojnásobný vítěz Gira na Twitteru.

Podobně se vyjádřil také sprinter Elia Viviani. "Je složité se soustředit na závody, když si vaše země prochází složitými věcmi. Myslím na všechny, kteří trpí koronavirem," uvedl závodník stáje Cofidis taktéž na Twitteru. Na stejné sociální síti se vyjádřil taktéž Matteo Trentin ze stáje CCC, která momentálně kvůli nákaze nezávodí.

"Zastavte se na chvíli. V příštích měsících budete mít dost a dost času na to, abyste vyrazil na kole. Ale teď neriskujte, že skončíte v nemocniční posteli, kterou v tento moment potřebují jiní," napsal někdejší evropský šampion.

Zdroj
ČT sport, Cycling News, The Cycling Podcast

Hlavní zprávy

Nejčtenější články