Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Cink: Motivuju se na další olympiádu. Král cyklistiky byla třešinka za vydařenou sezonou

Na olympijských hrách v Tokiu i na mistrovství světa zhatily Ondřeji Cinkovi medailové naděje technické závady. I tak se po povedené sezoně biker stal poprvé v kariéře českým Králem cyklistiky. Tokio považuje za jeden z nejtěžších momentů kariéry, novým vrcholem pro něj budou Hry v Paříži. V nové sezoně by Cink rád dosáhl i na nějaké vítězství ve Světovém poháru.

Ondřej Cink s trofejí pro Krále cyklistiky
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Král cyklistiky je pro nás cyklisty a sportovce něčím prestižním, takže určitě jsem rád za to vítězství, že alespoň jednou korunku získám. Rozhodně mě to moc potěšilo a byla to taková ta třešnička za vydařenou sezonou. Byl jsem trochu překvapený, ale udělalo mi to samozřejmě radost," řekl Cink.

Na trůn mu pomohla třetí příčka v celkovém účtování Světového poháru disciplíny cross country. Během jednotlivých závodů seriálu byl dvakrát druhý a jednou třetí. Vrcholem pro něho osobně bylo druhé místo z francouzského Les Gets. "Byly tam hodně těžké podmínky, pršelo a bylo bláto, což já moc nemusím. O to víc jsem si vážil výsledku, že mě to nesrazilo, zabojoval jsem a zvládl to. Ani to vítězství nebylo daleko. To mě hrozně potěšilo," připomněl.

Opačné pocity zažil na hlavních akcích sezony. Na olympijských hrách v Tokiu a poté i na mistrovství světa v italském Val di Sole prokazoval skvělou formu a byl nadosah velké medaili. Z olympijského závodu ho technické problémy vyřadily, na šampionátu kvůli nim místo oslav na pódiu dojel až šestnáctý.

"Na mistrovství světa jsem to zvládl ještě docela dobře, ale olympiáda, to byl asi nejtěžší moment mojí sportovní kariéry, prožíval jsem bezmoc. V okamžiku se mi promítla všechna ta dřina a myslel jsem i na to, že i kvůli tomu jsem se vracel ze silnice zpátky. I když mě silnice nebavila tolik, co horská kola, moc jsem chtěl na olympiádu do Tokia, nachystat se na ni. Už jsem tam jel na medailové pozici, chyběla dvě kola... Byl to hodně těžký okamžik," přiznal Cink, jenž si díky silničnímu intermezzu zkusil v roce 2017 i slavnou Tour de France.

V těžkých chvílích se mohl spolehnout na své nejbližší. "Mám okolo sebe skvělé lidi, doma manželka, která mě pořád podporuje celou sezonu, nebo trenér Karel Martinek, který je nejen trenér, ale i skvělý přítel a současně i psycholog. Na telefonu trávíme spoustu času a probíráme všechno možný, uklidňuje mě to," prozradil Cink. "Asi proto stále nevyužívám mentálního kouče, protože ho mám zároveň v mém trenérovi," dodal s úsměvem Cink.

Zklamání z mistrovství světa už je pryč, s tím olympijským je to ale složitější. "Šampionát jezdíme každý rok a zase bude brzy další, ale ta olympiáda, když na to přijde řeč, tak si nad tím zase popřemýšlím, i když je jasné, že se na to snažím nemyslet. Spíš se motivuju na tu další olympiádu, ale z hlavy to úplně vymazat nejde. Vzpomínky tam jsou pořád," nezastíral Cink.

Právě Paříž 2024 je pro něho velkým cílem. Věří, že se dočká nápravy. "V cyklistice bych chtěl zůstal co nejdéle; dokud to půjde a bude mě to bavit, tak chci jezdit. Olympiáda v Paříži asi bude ten vrchol, protože cross country je hodně výbušný a rychlý sport, spíš je to o těch mladších. A po Paříži už to bude daleko na další olympiádu, asi to bude pro mě vrchol opravdu právě tam," řekl jednatřicetiletý závodník.

Za sebou má povedenou zimní přípravu, a může tak už spřádat plány na nadcházející závodní sezonu. "Chtěl bych navázat na výsledky ve Světovém poháru. Jsem za to obrovský rád, že se mi v podstatě celoročně dařilo držet skvělou formu. I přes ty smolné okamžiky, co jsem si prožil, tak v obou těch závodech jsem na tom byl výkonnostně dobře. Rád bych si to udržel i v tomto roce," přál si Cink.

A jak reálný je celkový triumf ve Světovém poháru? "Máme o tři závody navíc, bude jich tak devět. Bude to hodně zajímavé, ale o to náročnější pro nás závodníky udržet si formu celý rok. Mistrovství světa se jede právě v Les Gets, kde jsem byl loni druhý, to bude asi hlavní cíl. Chtěl bych tu minulou sezonu vylepšit o to velké vítězství, které mi chybí a konečně bych na něj chtěl dosáhnout," dodal Cink.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články