Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Chce letos překonat dva rekordy. Sagan se uzdravil a vyhlíží Tour i MS

Letošní rok pro Petera Sagana nezačal dvakrát dobře. Závody nevyhrával, bojoval s nemocí, odrážel náznaky pochybností. Nešťastné období však zřejmě už skončilo. Trojnásobný mistr světa se brzy postaví na start závodu Kolem Kalifornie, jeho hlavní cíle jsou však jiné. Na Tour de France zaútočí na sedmý zelený dres a na světovém šampionátu v Yorkshire se pokusí získat čtvrtý titul. Ani jedno se ještě nikomu v historii nepodařilo.

Kdo se podívá do letošních Saganových statistik, najde v nich jen jediné vítězství. Je ze 17. ledna, dne třetí etapy australské Tour Down Under. Pro závodníka Saganova formátu nic, čím by se dalo dvakrát chlubit. Na jaře útočil na tři Monumenty, ani na jednom však neuspěl a do čtvrtého, závodu Lutych-Bastogne-Lutych, nakonec ani nenastoupil.

Ne, Saganova sezona zatím neprobíhá podle představ, což je trochu paradoxní, neboť dalším cyklistům ze stáje Bora-hansgrohe se na jaře dařilo nadočekávání. Saganovy výkony ovšem negativně ovlivnilo březnové virové onemocnění. Co se nejprve zdálo jako nepříliš zásadní problém, nakonec tvrdě dopadlo na jeho výkony. 

Trojnásobný mistr světa je však dalek tomu, aby si zoufal. "Sezona by mohla být lepší, ale mohla by také být i horší. Jsem rád, že jsem už zdravý a pokračuji směrem k mým cílům. Ta důležitější část sezony je ještě přede mnou," svěřil se v rozhovoru České televizi. "Takže to hodnotím pozitivně," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sagan: Důležitější část sezony je ještě přede mnou

"Zdravotně to pro mě nebylo ideální, ale stalo se. Už je to za mnou. Možná, že to do nějaké míry ovlivnilo moji formu a výsledky, ale jsem z toho venku a můžu se dál připravovat," doplnil ještě Sagan. Slovenská cyklistická legenda se v současnosti nachází v určitém mezidobí mezi koncem klasikářského období a velkými etapovými závody.

Už tuto neděli (12. května) se však znovu postaví na start. A půjde o závod, který se těší jeho velké přízni. Zatímco dvousetčlenný peloton míří do Itálie, kde se tři týdny bude bít na tamním Giru, Sagan jako každý rok odletěl opačným směrem. Na závod Kolem Kalifornie se pravidelně vrací a před čtyřmi lety zde dokonce dokázal vyhrát celkové pořadí. 

Ve Spojených státech, které si v minulých letech hodně oblíbil, poté zůstane i nadále. Čeká jej totiž vysokohorské soustředění v Utahu. Až po něm se vrátí zpět na evropskou půdu. "Pojedu Kolem Švýcarska a mistrovství České a Slovenské republiky v Trnavě. A potom už na Tour de France," shrnuje pro ČT Sagan.

Peter Sagan
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Okolo Tour de France se točí každá jeho sezona, ta letošní nebude výjimkou. Tím spíš, že se bude útočit na další, již sedmý zelený dres pro vítěze bodovací soutěže. Pokud by se Saganovi závod vydařil a znovu stanul na pódiu na Elysejských polích, překonal by rekord Erika Zabela. A vstoupil by do cyklistické historie s ještě větší razancí.

"Motivaci mám speciální, protože budu bojovat o prolomení rekordu. Etapy jsou stále kopcovitější, takže je to náročné, ale zároveň pro každého stejné. Jezdíme v totožných podmínkách, takže si nemůžu stěžovat," míní Sagan. Vzápětí zmiňuje ještě svůj další velký letošní cíl. Tím je mistrovství světa v britském hrabství Yorkshire.

"Chtěl bych tam pokořit další rekord," říká a míní tím čtvrtý titul a s ním spojený duhový dres. Nikomu dalšímu se to v historii nepovedlo – ani Eddymu Merckxovi, Bernardu Hinaultovi nebo Alfredu Bindovi. "Závody bývají nevyzpytatelné, takže se nevyplácí mít velká očekávání a pak být zklamaný," nechce Sagan předbíhat. MS totiž proběhne až v říjnových dnech.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články