Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Čeští dráhoví cyklisté dobývají svět, moderní velodrom jim přitom chybí

Praha - Nebývalý úspěch se podařil Jiřímu Janoškovi, který byl v polovině listopadu vyhlášen letošním nejmladším mladým sportovcem Evropy. Pro trojnásobného medailistu z mistrovství světa juniorů v dráhové cyklistice se jedná o životní úspěch, lepšího výsledku žádný juniorský sportovec v České republice nedosáhl. Janošek a jeho kolegové, třeba mistr Evropy v keirinu Pavel Kelemen, přitom musí jezdit trénovat do zahraničí, v tuzemsku totiž profesionální moderní velodrom chybí.

zdroj: isifa/Getty Images autor: Cameron Spencer

"Znamená to pro mě hodně," přiznal osmnáctiletý Janošek, který převzal ocenění na Pražském hradě v rámci zasedání Evropských olympijských výborů z rukou předsedy MOV Thomase Bacha. "Když jsem se dozvěděl, že jsem mezi pěti nejlepšími, nechápal jsem, a když jsem na vyhlášení slyšel své jméno, rozzářil jsem se a šel si pro cenu," dodal.

Cyklista Dukly Brno si pochvaloval i samotný průběh večera. "Bylo to jiné oproti klasickým vyhlášením, tohle bylo v rámci společenské večeře. Mezi jídlem byla nějaká doprovodná akce, bylo to moc příjemné," řekl. Na Janoška je pyšný i šéf Českého svazu cyklistiky a člen řídicího výboru Mezinárodní cyklistické federace Marián Štetina. "Je to ocenění práce jak Jirky, tak i trenéra a celého klubu," chválil.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Společně s cenou získal Janošek stipendium v hodnotě 325 000 korun. Český talent v srpnu v Astaně obhájil titul mistra světa v závodě na kilometr s pevným startem a přidal stříbrné medaile ve sprintu a v keirinu. "Rychlost, dráha, oproti silniční je zajímavější. Ve sprintu jsou tři kola, v posledních 200 metrech se jede rychlostí 70 kilometrů za hodinu. A diváci tam navíc vidí všechno," vyjmenoval Janošek, v čem je podle něj dráhová cyklistika lepší.

V roce 2016 zamíří do vyšší věkové kategorie do 23 let. "Tak talentovaného a pilného cyklistu v jeho věku jsme ještě neměli. Nyní jej čeká hodně velká porce tréninkové dřiny. Věřím, že to ustojí. Olympiáda za pět let v Tokiu je velkým cílem," uvedl šéftrenér českých dráhařů Svatopluk Buchta.

Vrásky na čele ale Janoškovi a dalším dráhařům přidává fakt, že v Česku chybí pořádný velodrom. Oficiální závody se konají na 250 metrové dráze. Sprotovci si musí vystačit se starým oválem v Brně nebo nafukovací halou v pražském Motole. "Potřebovali bychom výstavbu nové dráhy, protože ty, které tu máme, s těmi jsme zůstali stát v 80. letech," zamyslel se Štetina.

"Rozpadají se a moderní velodrom nemáme. Kluci trénují v podmínkách srovnatelných s Martinou Sáblíkovou v rychlobruslení. Snažíme se udělat všechno pro to, abychom sem dráhovou cyklistiku v nejvyšší podobě vrátili. Máme šanci získat i světový šampionát, ale k tomu je potřeba zakrytý dřevěný velodrom," dodal.

"Každý stát tu dráhu má, může na ní trénovat, a to hlavní je, že se na ní volí taktika. Nemůžeme mít takové tréninky, jaké bychom potřebovali. Jezdíme do Vídně," uvedl Janošek, jehož snem je účast na letních olympijských hrách 2020. Štetina je rád, že je dráhová cyklistika v ČR uspěšná. "Je to obrovskou šikovností a pílí naši trenérů a závodníků. Čím lepší výsledky naši závodníci mají, tím horší podmínky mají k tréninku," uvedl s hořkým úsměvem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články